Audicija za 38. međunarodno natjecanje pjevača “Hans Gabor Belvedere”

Međunarodno pjevačko natjecanje “Hans Gabor Belvedere” jedno je od najvećih natjecanja mladih opernih pjevača u svijetu. Pjevačko natjecanje započelo je 1982. godine, što ga čini jednim od najpoznatijih pjevačkih natjecanja u svijetu, a Glazbena škola u Varaždinu već je četvrtu godinu domaćin jedne od kvalifikacijskih etapa ovog pjevačkog natjecanja.
Međunarodne kvalifikacijske etape održavaju se svake godine na svim kontinentima i pružaju mladim, talentiranim opernim pjevačima najbolji pristup profesionalnom opernom svijetu. 1.125 sudionika iz 78 zemalja prošle godine natjecalo se u više od 70 kvalifikacijskih etapa širom svijeta za finale u latvijskom gradu Jurmali. Na kraju, 147 natjecatelja je dobilo priliku predstaviti svoj talent međunarodnom žiriju sastavljenom od predstavnika najpoznatijih svjetskih opernih kuća.
Kvalifikacijske etape održavaju se u više od 70 gradova diljem svijeta. Pjevače ocjenjuje žiri sastavljen od umjetnika i redatelja iz najprestižnijih svjetskih opernih kuća, uključujući Metropolitan operu New York, Royal Opera House London, Teatro alla Scala Milano, Gran Teatre del Liceu Barcelona, operu Cape Town, Deutsche Oper Berlin.
Žiri natjecanja u završnim krugovima sastoji se isključivo od opernih i casting redatelja najprestižnijih opernih kuća, koji sudionicima dodjeljuju dodatne angažmane. Međunarodni medijski žiri u završnim krugovima dodjeljuje i dodatnu nagradu za medije.