Novo priznanje Glazbenoj školi u Varaždinu

YMTE (Young Music Talents in Europe) je članska udruga za specijalizirane škole u okviru srednjoškolskog glazbenog obrazovanja koje pružaju visoku razinu predfakultetskog glazbenog obrazovanja do razine prikladne za ulazak u visokoškolsko glazbeno obrazovanje.
YMTE ima za cilj postići svoje ciljeve putem:
– isticanje važnosti kombiniranog kurikuluma koji uključuje glazbene i akademske studije vezane uz pripremu studenata za buduće stručne studije
– formirati suradničku mrežu u cilju poboljšanja i razvoja kurikuluma glazbenih i akademskih studija, s naglaskom na izvrsnu izvedbu i sadržajnu relevantnost
– razmjena i razvoj stručnog znanja
– poticanje i podržavanje programa razmjene studenata, osoblja i nastavnika.
Tijekom proteklih 15 godina, School for Young Talent Kraljevskog konzervatorija u Den Haagu redovito je kontaktirala s raznim partnerskim školama u Europi. Sve te škole kombiniraju osnovnu i srednju školu sa specijalističkim pripremnim smjerom glazbenog obrazovanja i osposobljavanja. Pritom su učenici dobro pripremljeni za međunarodno visoko glazbeno obrazovanje i buduću karijeru u glazbi. Ostvareni kontakt je često bio usputne prirode: kratka razmjena, zajednička turneja, razmjena znanja ili konferencija. Dana 24. ožujka 2017. School for Young Talent proslavila je svoju 60. obljetnicu i pozvala 8 drugih europskih škola da održe obljetnički koncert u Haagu, kojem je nazočila Njezino Kraljevsko Visočanstvo Princeza Beatrix. Neposredno prije koncerta 9 škola potpisalo je ugovor o daljnjem proširenju suradnje. 31. listopada 2018. godine službeno je osnovana organizacija pod nazivom Young Music Talents in Europe (YMTE). Organizacija broji 11 partnerskih institucija – Sächsisches Landesgymnasium für Musik, Njemačka, Musikgymnasium C.P.E. Bach, Njemačka, Yehudi Menuhin School, Ujedinjeno Kraljevstvo, Wells Cathedral School of Music, Ujedinjeno Kraljevstvo, Academia de Música e Dança do Fundão, Portugal, Escola Profissional de Artes da Covilha, Portugal, East Helsinki Music Institute, Finska, Chetham’s School of Music, Ujedinjeno Kraljevstvo, Barratt Due Institute of Music, Norveška, School for Young Talent, Nizozemska, EBELU, Eberhard-Ludwigs-Gymnasium, Njemačka, Winterthur Conservatory, Švicarska i CODARTS, Nizozemska.
Na konferenciji koja se održala u Haagu od 18. studenog 2022. godine do 19. studenog 2022. godine pozivnicu da se da se pridruže organizaciji dobilo je 9 institucija iz cijele Europe među kojima se nalazi i Glazbena škola u Varaždinu. Iskustvo i poznanstva stečena Erasmus+ projektom Glazbene škole u Varaždinu koji je realiziran u suradnji sa School for Young Talent u Den Haagu bili su presudni za pozivanje Glazbene škole u Varaždinu ovoj prestižnoj asocijaciji te je ravnatelj Škole za mlade talente i jedan od osnivača organizacije Jan van Bilsen pozvao predstavnike Glazbene škole u Varaždinu u Den Haag na redovnu konferenciju Udruge. Ravnatelji i koordinatori međunarodnih projekata tom su prigodom već dogovorili načine redovnog komuniciranja i suradnje.
Uz Glazbenu školu u Varaždinu, Udruzi YMTE su pristupile i ove institucije:
National Centre for Music Talents, Švedska
Royal Irish Academy of Music – Junior RIAM, Irska
St Mary´s Music School, Edinburgh, Ujedinjeno Kraljevstvo
Reina Sofia School of Music, Madrid, Španjolska
Aarhus School of Music, Danska
IEA Oriol Martorell, Barcelona, Španjolska

.