Glazbena škola u Varaždinu sljedeće godine ugostit će najveće talente europskih glazbenih škola

Glazbena škola u Varaždinu je 2022. godine postala članicom udruge Young Music Talents Europe nakon uspješnog gostovanja učenika i nastavnika u Školi za mlade talente (School for Young Talent) u Den Haagu, gdje je sjedište Udruge. Sama Škola u Den Haagu sastavni je dio Kraljevskog konzervatorija.
Na prijedlog osnivača Škole, župana Varaždinske županije Andelka Stričaka, prilikom gostovanja ravnatelja glazbene škole School for Young Talent i jednog od osnivača prestižne udruge u Varaždinu Jana van Bilsena, dogovoreno je kako će se godišnja konferencija udruge YMTE održati u Varaždinu. Budući da udruga povezuje neke od najznačajnijih europskih glazbenih škola (Sächsisches Landesgymnasium für Musik, Musikgymnasium C.P.E. Bach, Yehudi Menuhin School, Wells Cathedral School of Music, Academia de Música e Dança do Fundão, East Helsinki Music Institute, Chetham’s School of Music, Barratt Due Institute of Music, School for Young Talent, Winterthur Conservatory, Reina Sofia School of Music i mnoge druge), odlučeno kako će se konferencija održati upravo u vrijeme održavanja 54. Varaždinskih baroknih večeri. Na taj je način Festival odlučio još jednom dati priliku mladim talentima, ponajboljim mladim glazbenicima iz Europe da zajednički nastupe u sklopu festivala.
Priliku da predstavi ovaj projekt ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić imao je prošlog vikenda na godišnjoj skupštini YMTE u Den Haagu na kojoj je boravio sa svojim suradnicima, a koja je održana u suradnji sa kongresom udruge AEC, udruge europskih glazbenih konzervatorija, akademija i visokih glazbenih škola.
Ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić istaknuo je kako je želja umjetničkog vodstva Festivala bila ugostiti i predstavnike udruge Young Music Talents Europe i njihove učenike na koncertu koji će biti dio programa 54. Varaždinskih baroknih večeri. „Ovu pruženu priliku smatramo neprocjenjivom u smislu stručne pripreme koja će rezultirati izvrsnom izvedbom uz sadržajnu relevantnost. Svesrdnu podršku koju Festival daje mladima nastaviti će i ovom suradnjom sa Glazbenom školom u Varaždinu sa projektom koji će uključivati majstorske tečajeve uglednih glazbenih pedagoga iz Hrvatske i Europske unije, a u konačnici i koncert svih uključenih sudionika“.