Anton Črnugelj

Anton Črnugelj studirao je gitaru na Akademiji za glasbo u Ljubljani, na početku u klasi Andreja Grafenauera, a kasnije u klasi Tomaža Rajteriča. Tijekom studija pohađao je nastavu kod renomiranih učitelja, kao što su István Römer, Jordi Codina, Konrad Ragossnig, David Russell i Costas Cotsiolis. Kao solist ili član ansambala različitih žanrova nastupao je u zemlji i inozemstvu. Diplomirao je i elektroniku na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Ljubljani.
Predaje gitaru na Konzervatoriju za glazbu i balet u Ljubljani gdje je trenutno pročelnik katedre za trzalačka gudačka glazbala. Njegovi su učenici s velikim uspjehom javno nastupali, koncertirali po Sloveniji, snimali radijske i televizijske emisije i za arhivu Slovenskog nacionalnog radija, sudjelovali na međunarodnim festivalima i nacionalnim i međunarodnim natjecanjima, gdje su osvojili preko 70 nagrada.
Anton Črnugelj prvi je slovenski profesor gitare čiji su učenici uspješno sudjelovali na najprestižnijim natjecanjima u Njemačkoj i Austriji. Na međunarodnim natjecanjima u Beču, Weimaru, Velbertu, Kutná Hori, Genovi, Goriziji, Beogradu, Zagrebu, Trstu i Ljubljani njegovi su učenici osvojili 56 nagrada u različitim kategorijama. Njegovi uspjesi na natjecanjima značajno su pridonijeli prepoznatljivosti slovenske gitarističke scene u Europi. Za svoj doprinos dobio je Škerjančevu diplomu za iznimna postignuća na području glazbenog obrazovanja, najveću nagradu koju dodjeljuje Konzervatorij za glasbo i balet u Ljubljani. Mnogi od njegovih bivših učenika danas su poznate ličnosti u modernom svijetu gitare i nastavljaju posao promicanja gitare na najvišim javnim mjestima u svijetu.
Anton Črnugelj objavio je brojne članke u glazbenim časopisima i organizirao gostovanja renomiranih pedagoga u Sloveniji. Osim toga, član je žirija na državnim i međunarodnim natjecanjima, kao i tehnički savjetnik državnog natjecanja mladih glazbenika TEMSIG. Redoviti je gost međunarodnih festivala gitare i umjetnički voditelj međunarodnog festivala gitare „Tjedan gitare u Postojni“. Za promociju grada Postojne u međunarodnom okruženju dobio je “Srebrnu nagradu Općine Postojna” i “Vilharovu nagradu”, najviše općinsko kulturno priznanje za iznimna postignuća na području glazbene umjetnosti.