Klavirski recital – Dora Grizelj

U petak, 26. siječnja 2024. godine Glazbena škola u Varaždinu ugostit će talentiranu pijanisticu, apsolventicu Muzičke akademije u Zagrebu Doru Grizelj. Dora Grizelj klavir je počela učiti u dobi od 6 godina te je nakon mature u razredu profesorice Sanje Bradić-Glodić 2018.godine upisala Muzičku akademiju u Zagrebu sa 16 godina kao najviše plasirani kandidat.
Od najranije dobi nastupa i osvaja najviše nagrade na regionalnim, državnim (2011., 2013., 2015. i 2017.) i međunarodnim natjecanjima:
Na međunarodnom natjecanju “Mladi virtuozi” u više je navrata osvajala visoke nagrade, a izdvajaju se nagrade za najbolju izvedbu djela J. S. Bacha (2016.) i nagrada za najbolju izvedbu etide (2018.). Apsolutna je pobjednica natjecanja “Concorso Musicale Citta di Palmanova” 2015.
Na međunarodnim natjecanjima “Zlatko Grgošević” (2014.), “Concorso pianistico San Dona di Piave” (2016.) i Memorijalu “Jurica Murai” (2016. i 2018.) osvaja 2. nagrade. 2018. godine ušla je u finale 6 najboljih natjecatelja međunarodnog natjecanja EPTA Belgija. 2021. osvaja 1.nagradu na međunarodnim natjecanjima “Citta di Arona” i “Mozart”, na kojem je proglašena i laureatom natjecanja. 2022. godine osvaja prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju “Davorin Jenko” te je kao polufinalistica prestižnog Hrvatskog natjecanja “Papandopulo” dobila Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora. 2023. godine s velikim je uspjehom izvela “Koncert za glasovir i puhače” Igora Stravinskog s Puhačkim orkestrom Muzičke akademije, pod dirigentskom palicom Ivana Josipa Skendera te je za taj koncert nagrađena Dekanovom nagradom za 2023. godinu.
Usavršavala se kod Andreasa Frölicha, Anne Malikove, Olge Cinkoburove, Rubena Dalibaltayana, Julije Gubajdulline, Andreasa Webera, Konstantina Boginoa ,Vasileie Efstathiadou, Javora Bračića, Tomislava Baynova, Vladimira Krpana, Dragomira Bratića, Nataše Veljković i Vyacheslava Gryaznova.
Dora Grizelj svirala je diljem Hrvatske i inozemstva jednako se uspješno predstavljajući kao solist kao i u komornim ansamblima. Njeguje i odnos prema suvremenoj glazbi gdje je posebno zapažena u integralnoj izvedbi etida György Ligetija kao i u suradnji s ansamblom Cantus.
Apsolventica je klavira Muzičke akademije u Zagrebu, u klasi red. prof. art. Katarine Krpan, a u sklopu programa Erasmus+ 2023.godinu provela je studirajući na Universität Mozarteum Salzburg u klasi profesora Andreasa Webera.
Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 19.00 sati.