Koncert Ivan Batoš i Tadej Kenig

U srijedu, 24. siječnja 2024. godine, u suradnji sa Sveučilištem Sjever, Glazbena škola u Varaždinu koncert će održati Ivan Batoš i Tadej Kenig. Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 18.00 sati, a ulaz na koncert je slobodan.

Tadej Kenig studirao je na Sveučilištu u Ljubljani, Glazbenoj akademiji u klasi Slavka Goričara i Musikakademie der Stadt Basel u klasi Françoisa Bende stekavši diplome 2001. i 2004. godine. Njegova profesionalna orkestralna karijera započela je 2001. godine kada je bio angažiran u Neues Orchester Basel. Godine 2003. pobijedio je na audiciji solo klarineta u Operi i Baletu Slovenskog narodnog kazališta Ljubljana, gdje i danas obnaša dužnost solo klarinetista. Dobitnik je niza nagrada na raznim natjecanjima, među kojima su istaknute prve nagrade u kategorijama komorne glazbe i klarineta na Slovenskom nacionalnom natjecanju mladih glazbenika 1996., 1998., 2000. i 2001. godine, kao i prva nagrada u kategoriji kategorija solo klarineta na međunarodnom natjecanju Marco Fiorindo u talijanskom gradu Torinu 2002. Tadej Kenig je također primio Prešernovu nagradu Sveučilišta u Ljubljani za posebna glazbena postignuća. Uspješno je nastupao u Sloveniji i inozemstvu kao solist i komorni glazbenik svirajući s Adriars Triom i Artventom puhačkim kvintetom. Popis zemalja u kojima je nastupao uključuje Sloveniju, Austriju, Italiju, Njemačku, Francusku, Švicarsku, Indiju, Hrvatsku i druge. Svirao je sa Slovenskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Basle, Komornim orkestrom Bratislave, Orkestrom Slovenskog narodnog kazališta u Ljubljani, Ansamblom Cantus, pod palicama renomiranih dirigenta, kao što su Marko Letonja, Stefan Sanderling, Othmar Maga, Loris Voltolini, Berislav Šipuš. Bio je uključen u projekte suvremenih skladatelja kao što su Krzysztof Penderecki, Heinz Holliger, Jürg Henneberger, Jürg Wyttenbach. Njegove briljantne i vješte izvedbe nadahnule su brojne slovenske skladatelje da mu posvete svoje skladbe. Profesor je klarineta na Muzičkoj akademiji u Ljubljani (Slovenija) i gost profesor na Sveučilištu u Novom Sadu. Predavao je na brojnim masterclassovima i radionicama na prestižnim sveučilištima poput Musikakademie der Stadt Basel, Conservatorio della Svizzera Italiana, UDK Berlin.

Ivan Batoš klavir je počeo svirati kod časne sestre Pavle Negovec pri dominikanskom samostanu u rodnom gradu. Osnovnu i srednju glazbenu školu završio je u Splitu u klasi Ivane Oreb, a na Muzičkoj akademiji u Zagrebu je diplomirao 2002. (Đuro Tikvica) i magistrirao 2009. (Lovro Pogorelić).

Usavršavao se na seminarima svjetski poznatih pijanista i pedagoga: Anatolija Katza, Viktora Meržanova (Dubrovnik 1998.), Davida Livelya (Baden bei Wien 2001.), Arba Valdme (Köln 2002.), te na Warsaw Piano Workshop 2003. g.

Osnivač je komornog Trija GIG s kojim od 2006. g. redovito koncertira po cijeloj Hrvatskoj. Nastupio je na vodećim festivalima u Hrvatskoj (MBZ, Splitsko ljeto, Osor, VG brass festival, Tribina HDS Opatija) solistički i u ansamblima s domaćim i inozemnim instrumentalistima. U zagrebačkom Teatru &td sudjelovao je kao pijanist i voditelj ansambla u izvedbama komornog baleta Vodoinstalater G. Tudora i N. Manojlović. 2017. godine bio je gost predavač u klasi Arna Bornkampa na Konzervatoriju u Amsterdamu kao stipendist programa ERASMUS+. Dobitnik je većeg broja nagrada za svoju umjetničku djelatnost. Dugogodišnji je umjetnički suradnik Muzičke akademije u Zagrebu, a od siječnja 2022. docent je na Odjelu Glazbe i medija Sveučilišta Sjever u Varaždinu.