Saz masterclass

U suradnji sa Turskim kulturnim centrom i Koncertnim uredom Varaždin, Glazbena škola u Varaždinu sljedeći će tjedan ugostiti profesora Engina Topuzkanamışa koji će učenike škole, ali i ostale zainteresirane upoznati sa tradicionalnim turskim instrumentom, sazom. Saz, riječ je perzijskog porijekla koja znači trska, točnije šum trske, a postoji nekoliko vrsta saza, Kopuz, Oğuz Saz, Cura ve Cümbüş. Profesor Engin Topuzkanamış je profesor prava, glazbenik i osoba koja u radionici izrađuje upravo ove instrumente, a također predaje pravo na Sveučilištu Izmir Dokuz Eylul.
Njegov interes za glazbu javlja se za vrijeme osnovne škole kada je počeo svirati gitaru. Kada je 96. godine otkrio Erkana Oğura njegov odnos s glazbom otišao je potpuno drugim smjerom. S obzirom da u njegovoj okolini nije bilo ljudi koji su se razumjeli u tu vrstu saza samostalno se učio svirati na starim instrumentima. Za vrijeme studija često je odlazio u glazbene ateljee. Pronalazio je stare sazove te ih pokušavao popraviti. Preko interneta učio je o drugim zapadnim instrumentima, posebno o izradi gitare te akustici. 2010. godine otvorio je svoj atelje. Od tada izrađuje tradicionalne turske instrumente. Instrumente koje je izradio svirali su značajni turski i svjetski glazbenici. Također objavio je brojne video uratke i blogove o izradi instrumenata na društvenim mrežama. Iako se ne smatra glazbenikom, uvijek je imao interes za sviranje. Za vrijeme studija svirao je s raznim grupama na brojnim koncertima u Turskoj i inozemstvu. U Londonu je držao radionicu o izradi tradicionalnih turskih instrumenata. Uglavnom svira gitaru, saz i lutnju.
Koncert koji će u Glazbenoj školi u Varaždinu održati 13. travnja s početkom u 19.00 sati opisuje kao ” putovanje u povijest turske glazbe”. Stoga, ukoliko ste zainteresirani saznati nešto novo o povijesti Turske i razvoju glazbe pozivamo vas na koncert u Glazbenu školu u Varaždinu.