Smotra mladih pijanista uz Međunarodni Dan klavira

Na Međunarodni dan klavira koji se obilježava 29. ožujka održat će se smotra mladih pijanista u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u organizaciji Međužupanijskog stručnog vijeća nastavnika klavira Republike Hrvatske, a u suradnji s Glazbenom školom u Varaždinu te uz potporu Koncertnog ureda Varaždin i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.
Međunarodni dan klavira obilježava se 88. dan u godini, što je podsjetnik da klavijatura ima 88 tipki. Iako je temeljni instrument europske glazbe još od druge polovice 18. stoljeća, klavir se u varaždinskoj Glazbenoj školi podučava tek od 1936. godine. Umjetničko i pedagoško nasljeđe i iskustvo stvorilo je osnovu za međunarodno pijanističko natjecanje u Glazbenoj školi u Varaždinu – Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix, koji su u kratkom vremenu stekli veliki ugled te privukli velik broj natjecatelja iz cijelog svijeta.
Na smotri mladih pijanista predstavit će se više od stotinjak mladih pijanista iz cijele Hrvatske, a stručno predavanje u okviru stručnog vijeća održat će red. prof. art. Srđan Čaldarević. Pet koncerata talentiranih mladih pijanista održat će se u 10.00, 12.00, 15.00, 17.00 i 19.00 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Ulaz na sve koncerte je slobodan.