Close

Saša Bastalec

Saša Bastalec (Zagreb, Hrvatska, 1980.), profesor harmonike i glazbene kulture, trenutno je zaposlen na radnom mjestu nastavnika harmonike na glazbenoj školi Elly Bašić u Zagrebu. Osnovnoškolsko glazbeno obrazovanje stekao je na Glazbenoj školi Pavla Markovca, harmonika u klasi prof. Josipa Matanovića, a srednjoškolsko, teoretskog te instrumentalnog smjera, harmonika u klasi prof. Marjana Krajne, na glazbenoj školi Funkcionalne muzičke pedagogije u Zagrebu. Studij harmonike i studij glazbene kulture završio je na Filozofskom fakultetu u Puli Sveučilišta u Rijeci i Odjelu za glazbu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Tijekom školovanja polazio je međunarodne ljetne škole harmonike, dirigiranja i kompozicije kod eminentnih pedagoga: Aleksandar Skljarov (Rusija), Owen Murray (Velika Britanija), Peter Soave (SAD), Elsbeth Moser (Njemačka), Paolo Picchio (Italija), Slavko Magdić (Slovenija), Sanja Drakulić i Denis Modrušan (Hrvatska). Kao solist te član komornih sastava i orkestara nastupao je u Hrvatskoj i u inozemstvu (Italija, Slovenija, Austrija, Njemačka, Češka, Nizozemska, Belgija, Francuska).
Rad u struci započinje na Glazbenoj školi Požega, a zatim radi dugi niz godina na Glazbenoj školi u Varaždinu. Kao vanjski suradnik radio je na Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici, Glazbenoj školi Alberta Štrige Križevci, Umjetničkoj školi Miroslav Magdalenić Čakovec te Glazbenoj školi Murska Sobota u Sloveniji. U dosadašnjem pedagoškom radu ostvario je zapažene rezultate s učenicima na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima.
Uz pedagoški rad, bavi se skladanjem i priređivanjem za razne komorne ansamble i orkestre. Pisao je za Osorske glazbene večeri, Pekinški komorni orkestar, Radioteleviziju Slovenije i dr. Suosnivač je udruge Harmonikaški Centar čija je primarna djelatnost promicanje harmonike. Udruga organizira seminare, Hrvatsko natjecanje za harmoniku u Daruvaru, uređuje digitalni časopis za harmoniku Eho. Član je ocjenjivačkih komisija na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Voditelj je radionice harmonike na Međunarodnom ljetnom glazbenom kampu u Maruševcu, Hrvatska.