Close

Obavijesti

Glazbena škola u Varaždinu jedna je od najstarijih i najistaknutijih odgojno – obrazovnih institucija u Republici Hrvatskoj kojoj je primarna svrha aktivno sudjelovanje u kompleksnim procesima umjetničkog obrazovanja na području grada Varaždina, Varaždinske županije, ali i cijele sjeverozapadne Hrvatske. Škola je u svojoj povijesti imala svijetle trenutke i obogatila hrvatsku i svjetsku glazbenu scenu nemalim brojem vrhunskih umjetnika. Naime, osim što posredno i neposredno sudjeluje u kreiranju značajnog dijela varaždinskog kulturnog života, ona odgaja čitave generacije mladih kojima je umjetničko glazbeno obrazovanje pomoglo u procesima vlastitog umjetničkog izričaja te razvoja kritičke misli. Ciljevi Škole su prije svega njegovanje tradicije, ali i prilagođavanje izazovima budućnosti u vidu organizacije međunarodnih natjecanja, omogućavanja obrazovanja odraslih, otvaranja novih programa (klasični balet, suvremeni ples, jazz i dr.), ali i suradnje s visokoškolskim glazbenim institucijama.
Zamišljen kao koncert dobrodošlice za početak nove školske godine, Pianotron Zvjezdana Ružića oduševio je sve prisutne u dvorištu Glazbene škole u Varaždinu. Ponajbolji hrvatski jazz pijanist koji u svojoj karijeri broji pet Porina, šest strukovnih nagrada Status Hrvatske glazbene unije i četiri autorska albuma, te brojne nastupe na svjetskim i domaćim pozornicama Zvjezdan Ružić ,varaždinskoj je publici predstavio svoj četvrti album „Deligtful F“ i svoj novi projekt Pianotron, kojim povezuje zvukove koncertnog klavira i mellotrona. Kako je sam umjetnik istaknuo, najviše ga je razveselila činjenica da se koncert mogao održati u ovim trenucima, jer iako je i sam održavao online koncerte, drugačiji je osjećaj nastupati pred live publikom. Redom glazbe i riječi, konverzacijom s okupljenom publikom oduševio je prisutne, a kako on ističe, veliko mu je zadovoljstvo bilo što u publici na svojim koncertima vidi sve više mladih ljudi koji uživaju u njegovoj glazbi i što “Delightful F” osvaja srca publike. Prema riječima Zvjezdana Ružića, nema većeg komplimenta od toga da ste nekome svojom glazbom barem na tih 90 minuta koncerta uljepšali život, svijet. Koncert se prenosio uživo, pa ukoliko ste propustili ovu glazbenu poslasticu u Varaždinu, svakako posjetite YouTube kanal Glazbene škole u Varaždinu gdje možete uživati u zvucima Zvjezdanove inspirativne glazbe.
Učenici Glazbene škole u Varaždinu nastupili su na jubilarnim 50. Varaždinskim baroknim večerima uz podršku Varaždinskog komornog orkestra. Nastupiti uz orkestar tijekom školovanja, san je svakog učenika glazbene škole. Na audiciji izabranim učenicima Glazbene škole u Varaždinu, pružila se prilika da svoj talent i znanje pokažu na koncertu na kojem su bili zastupljeni gotovo svi odjeli Glazbene škole u Varaždinu, a mladi glazbenici koji su se predstavili, učenici su osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.
Izvedba mjuzikla „Glazba srca mog“ bivšeg učenika škole, skladatelja i dirigenta Ivana Josipa Skendera, značajno je obilježila proslavu obljetnice Glazbene škole, ali i otvorila mogućnost za nove projekte i suradnje. Mjuzikl koji je bivši učenik Glazbene škole u Varaždinu zamislio kao svoj poklon rođendanskoj proslavi, nastao je u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i Glazbene škole u Varaždinu. Ovim su projektom učenici svoje školske klupe zamijenili kazališnim daskama te se prihvatili izazova koji im je otvorio vrata u jedan novi svijet izvedbenih umjetnosti. U siječnju 2021. godine izvedba mjuzikla u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija prikazana je na drugom programu Hrvatske radio televizije. „Ovo je pravo glazbeno osvježenje kojim su učenici Glazbene škole u Varaždinu obogatili našu kulturnu scenu“. Ovim riječima započela je najava emitiranja mjuzikla varaždinske Glazbene škole „Glazba srca mog“ na Hrvatskoj nacionalnoj televiziji, a time su još jednom opravdane riječi eminentnog kazališnog kritičara kojeg su učenici Škole oduševili svojim nastupom i koji je istaknuo kako su zaslužili barem jednu turneju po Hrvatskoj.
Nakon što smo zbog epidemiološke situacije bili primorani odgoditi međunarodno natjecanje pijanista, ove nas godine očekuju čak dva međunarodna natjecanja u Glazbenoj školi u Varaždinu, Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix na proljeće 2021. godine i međunarodno natjecanje puhača Varaždin Woodwind & Brass i Woodwind & Brass Grand Prix sljedeće zime. Iznimno velik broj kandidata samo je dodatna potvrda prestiža ovih natjecanja koji mladim i talentiranim puhačima i pijanistima mogu poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri.
Učenici i nastavnici, zbog epidemiološke situacije i nemogućnosti nastupanja okrenuli su se novim tehnologijama te se koncertna djelatnost škole trenutno preselila na YouTube kanal škole na kojem možete pronaći velik broj video uradaka, online produkcija i koncerata vrijednih učenika Glazbene škole u Varaždinu.
S nadom u bolje dane koji su pred nama, kao i planirane projekte koji nas tek očekuju tokom godine, pozivamo vas sve da i dalje redovito pratite rad učenika Glazbene škole u Varaždinu. Kao i da , čim se za to pruži prilika, svojim prisustvom podržite ove mlade i talentirane umjetnike

Veselimo se Vašem dolasku!