Obavijesti

Glazbena škola u Varaždinu posvećena je predstavljanju najboljih u glazbi, pokazujući tako talente svojih učenika, ali i izvrsnih gostujućih umjetnika. Prošle je godine Glazbena škola u Varaždinu slavila 190. godišnjicu svojeg postojanja, a povodom godišnjice bio je pripremljen vrlo bogat i zanimljiv program proslave ovog vrijednog jubileja, koji je sadržavao brojne koncerte, izložbe i skupove tijekom cijele godine. Varaždin kao najstarije kulturno središte Hrvatske ima bogatu glazbenu tradiciju, a glazbena škola sa svojim projektima i programima svakako doprinosi kulturnom životu Varaždina.
Obljetnička godina započela je koncertima profesora Škole koji su na taj način odlučili dati doprinos proslavi 190. godina Glazbene škole u Varaždinu. Kroz cijelu godinu publici su se predstavili brojni profesori Škole koji su svojim koncertima izašli iz okvira svojih profesorskih katedra.
Škola je prošle godine ugostila oko 170 mladih pijanista iz 16 zemalja svijeta koji su se okupili na međunarodnom natjecanju pijanista Memorijal Jurica Murai.
Kao vrhunac u prvom djelu proslave svakako treba istaknuti izvedbu „Genesis suite“ britanskog skladatelja Tolge Kashifa, koju su na dva velika koncerta zajedničkim snagama izveli učenici Glazbene škole iz Ravensburga i Glazbene škole iz Varaždina te na taj način potvrdili dugogodišnju uspješnu suradnju dviju škola. Nakon višemjesečnih proba u vlastitim gradovima učenici glazbenih škola izveli su ovo veoma zahtjevno glazbeno djelo prvo u Ravensburgu, a nakon toga i na glavnom varaždinskom trgu.
Nastavak obljetničke godine započeo je open air koncertom nuSynergetic Orchestra i učenika Glazbene škole, bio je to još jedan koncert učenika i profesora Škole sa nuSynergetic Orchesta, ovog puta povodom proslave Dana Varaždinske županije. Svečanim nastup učenika Glazbene škole uz Varaždinski komorni orkestar zatvorene su 48. Varaždinske barokne večeri, na kojima su još jednom učenici imali priliku pokazati svoj izniman talent.
Osim koncerata u studenom organiziran je i znanstveni skup u organizaciji HAZU i Glazbene škole u Varaždinu na kojem su brojni ugledni predavači izlagali svoje radove kojima se propitkivalo što je to Glazbena škola dala sa znanstvenog aspekta, koji su to izazovi koji joj slijede što se tiče glazbenog obrazovanja, ali i same škole.
Kao vrhunac događanja u drugom dijelu obljetničke godine svakako moramo istaknuti praizvedbu mjuzikla „Glazba srca mog“ bivšeg učenika škole, skladatelja i dirigenta Ivana Josipa Skendera. Mjuzikl koji je bivši učenik Glazbene škole u Varaždinu zamislio kao svoj poklon rođendanskoj proslavi, nastao je u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i Glazbene škole u Varaždinu. Ovim su projektom učenici svoje školske klupe zamijenili kazališnim daskama te se prihvatili izazova koji im je otvorio vrata u jedan novi svijet. Mjuzikl koji obrađuje jednu tipičnu srednjoškolsku temu praizveden je 30. studenog, a nakon toga su uslijedile još 4 izvedbe koje su ispunile Kazalište sve do posljednjeg mjesta.
Proslava je završila otvorenjem retrospektivne izložbe „190 godina djelovanja Glazbene škole u Varaždinu“ u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin. Izložba je kronološki prikazala povijest Škole od početaka 1828. pa prema današnjim danima. Povijest škole koja danas ima 800-tinjak učenika, 47 razrednih odjeljenja, 2 (a uskoro i 4) područna odjela, 115 djelatnika, preko 200 događanja i nagrada godišnje, prikazana je kroz više od stotinu kataloških jedinica – od povijesnih dokumenata do brojnih predmeta iz fundusa Škole, Gradskog muzeja, Državnog arhiva, Muzeja za umjetnost i obrt te privatnih vlasnika.
Ovom je proslavom i nizom programa koji su u toj slavljeničkoj godini bili izvedeni, Glazbena škola u Varaždinu još jednom potvrdila svoj status jedne od najvažnijih kulturnih institucija na području sjeverozapadne Hrvatske, a njezini će bivši i sadašnji učenici nastaviti i dalje promicati ime Škole i Županije diljem svijeta.
I ove godine školu očekuje niz značajnih projekata, već sljedeći mjesec u školi će se održati Međunarodno natjecanje puhača Varaždin Woodwind&Brass za koje je interes svake godine sve veći, a svakako moramo istaknuti suradnju sa Konzervatorijem za glasbo in balet iz Maribora. Naime, učenici Glazbene škole će 14. rujna u Varaždinu i dva dana kasnije u Mariboru izvesti zajedno sa studentima Konzervatorija i pjevačima varaždinskog zbora Chorus angelicus remekdjelo Carla Orffa Carminu Buranu, djelo koje još nikad nije bilo izvedeno u Varaždinu.

Veselimo se Vašem dolasku!