Obavijesti

Glazbena škola u Varaždinu jedna je od najstarijih i najistaknutijih odgojno – obrazovnih institucija u Republici Hrvatskoj kojoj je primarna svrha aktivno sudjelovanje u kompleksnim procesima umjetničkog obrazovanja na području grada Varaždina, Varaždinske županije, ali i cijele sjeverozapadne Hrvatske. Škola je u svojoj povijesti imala svijetle trenutke i obogatila hrvatsku i svjetsku glazbenu scenu nemalim brojem vrhunskih umjetnika. Naime, osim što posredno i neposredno sudjeluje u kreiranju značajnog dijela varaždinskog kulturnog života, ona odgaja čitave generacije mladih kojima je umjetničko glazbeno obrazovanje pomoglo u procesima vlastitog umjetničkog izričaja te razvoja kritičke misli. Ciljevi Škole su prije svega njegovanje tradicije, ali i prilagođavanje izazovima budućnosti u vidu organizacije međunarodnih natjecanja, omogućavanja obrazovanja odraslih, otvaranja novih programa (klasični balet, suvremeni ples, jazz i dr.), ali i suradnje s visokoškolskim glazbenim institucijama.
U 2018. godini Glazbena škola u Varaždinu slavila je 190. godišnjicu svojeg postojanja, a povodom godišnjice bio je pripremljen vrlo bogat i zanimljiv program proslave ovog vrijednog jubileja, koji je sadržavao brojne koncerte, izložbe i skupove tijekom cijele godine. Obljetnička godina bila je ispunjena mnogobrojnim značajnim događajima od kojih se dvoje posebno ističe, suradnja sa Glazbenom školom iz Ravensburga i praizvedba mjuzikla „Glazba srca mog“ skladatelja Ivana Josipa Skendera, bivšeg učenika Glazbene škole.
Izvedbom „Genesis suite“ britanskog skladatelja Tolge Kashifa, koju su na dva velika koncerta zajedničkim snagama izveli učenici Glazbene škole iz Ravensburga i Glazbene škole iz Varaždina, potvrdila se dugogodišnja uspješna suradnju dviju glazbenih škola. Nakon višemjesečnih proba u vlastitim gradovima, učenici su izveli ovo veoma zahtjevno glazbeno djelo prvo u Ravensburgu, a nakon toga i na glavnom varaždinskom trgu. Praizvedba mjuzikla „Glazba srca mog“ bivšeg učenika škole, skladatelja i dirigenta Ivana Josipa Skendera, značajno je obilježila proslavu obljetnice Glazbene škole, ali i otvorila mogućnost za nove projekte i suradnje. Mjuzikl koji je bivši učenik Glazbene škole u Varaždinu zamislio kao svoj poklon rođendanskoj proslavi, nastao je u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i Glazbene škole u Varaždinu. Ovim su projektom učenici svoje školske klupe zamijenili kazališnim daskama te se prihvatili izazova koji im je otvorio vrata u jedan novi svijet izvedbenih umjetnosti.
Izvedba kantate „Carmina Burana“ njemačkog skladatelja Carla Orffa, projekt je kojim su učenici Glazbene škole u Varaždinu otvorili novu školsku godinu. U okviru međunarodne suradnje i projekta „Drava nas spaja“ čiji su nositelji bili Glazbena škola u Varaždinu, Konservatorij za glasbo in balet Maribor, Chorus angelicus i Koncertni ured Varaždin, učenici Glazbene škole u Varaždinu uz pomoć svojih kolega iz Maribora izveli su jedno od najpoznatijih djela 20. stoljeća. Monumentalno djelo Carla Orffa, svjetski poznatu kantatu za orkestar, zbor i solo pjevače, daroviti su učenici Glazbene škole u Varaždinu izveli 14. rujna 2019. godine u Varaždinu i dva dana kasnije u Slovenskom narodnom gledališću u Mariboru zajedno sa učenicima Konzervatorija iz Maribora i pjevačima varaždinskog zbora Chorus angelicus.
Već tradicionalno, učenici Glazbene škole u Varaždinu nastupili su posljednjeg dana Varaždinskih baroknih večeri uz podršku Varaždinskog komornog orkestra. Nastupiti uz orkestar tijekom školovanja, san je svakog učenika glazbene škole. Na audiciji izabranim učenicima Glazbene škole u Varaždinu, pružila se prilika da svoj talent i znanje pokažu na koncertu na kojem su bili zastupljeni gotovo svi odjeli Glazbene škole u Varaždinu, a mladi glazbenici koji su se predstavili, učenici su osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.
Nakon što smo ove godine ugostili gotovo 600 mladih puhača iz 9 zemalja na međunarodnom natjecanju puhača Varaždin Woodwind & Brass i Woodwind & Brass Grand Prix, sljedeće nas godine očekuje međunarodno natjecanje pijanista, Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix. Iznimno velik broj kandidata samo je dodatna potvrda prestiža ovih natjecanja koji mladim i talentiranim puhačima i pijanistima mogu poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri.
U godini koja je pred nama neće nedostajati ni mastreclass predavanja eminentnih glazbenih stručnjaka, koncerta, školskih odjelnih produkcija kao i već tradicionalnih projekata, kao što je „Španjolsko – hrvatski Božić“ nastao u suradnji sa Veleposlanstvom kraljevine Španjolske i mnogi drugi.
Gore spomenuto samo je dio projekata koje Vam pripremaju učenici i nastavnici Glazbene škole u Varaždinu te Vas pozivamo da svojim prisustvom podržite ove mlade i talentirane umjetnike.
Veselimo se Vašem dolasku!