Close

Upisi

Zašto je glazbeno obrazovanje važno

Izloženost glazbi i aktivno muziciranje blagotvorno utječu na emocionalan i intelektualan razvoj djeteta. Prema rezultatima istraživanja neuromuzikologije, znanstvene grane koja se bavi utjecajem glazbe na mozak, glazba aktivira svaki dio mozga, a intenzivno bavljenje glazbom bitno ojačava corpus callosum, nervna vlakna koja posreduju informacije između lijeve i desne polovice mozga te stvara nove mreže i konfiguracije koje u mozgu same po sebi ne postoje. One stimuliraju pamćenje, poboljšavaju jezične sposobnosti, lagano povećavaju IQ, potiču kognitivne sposobnosti i pomažu u razvijanju prostornih predodžbi neophodnih u arhitekturi, računarstvu te za razumijevanje matematike. Pod utjecajem glazbe mozak oslobađa veću količinu dopamina odgovornog za dobro raspoloženje te oksitocina, hormona povjerenja i povezivanja s drugima. Bavljenje glazbom isto tako razvija i bitno poboljšava finu motoriku. Obaveza svakodnevnog, čak i najmanjeg mogućeg posvećivanja glazbenim zadaćama, razvija samodisciplinu, odgovornost i kreativnost dok skupno muziciranje razvija kooperativnost, toleranciju i empatiju. Dakle, iako je glazbeno obrazovanje danas potisnuto na rub obrazovnog sustava, a glazba se doživljava kao doduše lijep, ali ne neophodan dodatak temeljnoj egzistenciji, aktivno bavljenje glazbom obogaćuje i poboljšava sve razine čovjekovog postojanja – fizičku, emocionalnu, socijalnu i kognitivnu – a djetetu pomaže odrastanje u zrelu osobnost.

Zašto Glazbena škola u Varaždinu?

Oslanjajući se na najbolje pedagoške prakse i primjenjujući najviše pedagoške standarde, Glazbena škola u Varaždinu obuhvaća potpuno glazbeno obrazovanje na vertikali od predškolskog do srednjoškolskog. Preko sto visoko obrazovanih glazbenika – nastavnika provodi 18 programa: teorije glazbe, pjevanja te svih suvremenih instrumenata. A uz redovne, Škola nudi i fakultativne predmete poput čembala, kompozicije, jazza i kompjuterske notografije. Niti vodilje u odnosu prema svakom učeniku pri tome su individualni pristup potpomognut individualnom nastavom instrumenta i inkluzivnost što je ojačava skupno muziciranje – komorno, orkestralno ili zborsko.
Nizom odjelnih i školskih produkcija, učenicima su omogućeni česti javni nastupi, a najbolji imaju mogućnost nastupiti uz Varaždinski komorni orkestar na Varaždinskim baroknim večerima i prigodom dana škole. Učenici vrlo često nastupaju i kao članovi komornih ansambala, pjevačkih zborova (na školi ih je sveukupno šest) te gudačkog, puhačkog, harmonikaškog ili tamburaškog orkestra. A sve se više uključuju u iznimno uspješne međunarodne projekte od kojih se najviše ističu oni koje Škola ostvaruje u suradnji s Glazbenom školom iz Ravensburga.
Kako bi unaprijedila i proširila znanja svojih učenika i nastavnika, Škola redovito organizira strukovne seminare pod vodstvom uglednih glazbenih pedagoga i umjetnika. S druge strane predanost, trud i zalaganje nastavnika Škole omogućava sudjelovanje učenika svih instrumenata na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima s kojih donose najviše nagrade. Zahvaljujući tako stečenim iskustvima, Glazbena škola u Varaždinu je i sama uz veliki angažman svojih nastavnika osmislila i pokrenula dva velika međunarodna natjecanja – pijanističko Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix te puhačko Varaždin Woodwind & Brass. Kvalitetom organizacije, brojnošću sudionika i izborom članova žirija, oba su natjecanja u kratkom vremenu postala privlačna brojnim natjecateljima diljem svijeta, stekla veliki ugled, a Međunarodno natjecanje pijanista postalo je članom Alink-Argerich Foundation. Učenici Škole su pak s tim natjecanjima dobili referentne točke za vlastito muziciranje.
Glazbena škola u Varaždinu se aktivno uključuje i u kulturne potrebe lokalne zajednice – osim vlastitim produkcijama, koncertima i projektima, također organiziranjem koncerata vrsnih umjetnika otvorenih za širu javnost. Isto tako je glazbeni dio programa na svečanostima grada i županije vrlo često povjeren upravo učenicima i profesorima Škole. Neke od tih projekata i nastupa kao i koncerte svojih uspješnih bivših učenika je Glazbena škola u Varaždinu objavila na nosačima zvuka u suradnji s izdavačkom kućom Aulos iz Varaždina.
Utemeljena prije 190 godina kao mala gradska škola, Glazbena škola u Varaždinu danas pokriva potrebe glazbenog obrazovanja četiri županije, ima više od 700 učenika, i preko 100 visoko stručnih nastavnika. O njenoj uspješnosti najbolje svjedoče uspjesi njenih sadašnjih i nekadašnjih učenika: brojne nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima, visok postotak upisa na akademije i fakultete u domovini i inozemstvu te niz iznimnih i uglednih, domaćih i inozemnih karijera. Na taj se način potvrđuje ne samo kao jedna od najstarijih i najvećih nego svakako i najuglednijih i najuspješnijih glazbeno-obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj.

Nataša Maričić, prof.