Close

Harmonika, orgulje i udaraljke

VODITELJ ODJELA

Natalija Imbrišak

Rođena je 1967. u Koprivnici. U rodnom gradu započela je glazbeno školovanje, a nastavila u Srednjoj glazbenoj školi˝Vatroslav Lisinski˝ u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirala je 1990. teoretske glazbene predmete (A.Klobučar ), a 1994. orgulje (Ž.Dropulić, M.Penzar).
Polazila je majstorske tečajeve orgulja prof. Jeana Ferrarda (Belgija) i Jeana
Boyera (Francuska). Nakon trogodišnjeg usavršavanja iz orgulja na ˝Conservatoire Royal de Musique˝u Bruxellesu u klasi prof. Jeana Ferrarda, stječe magisterij umjetnosti iz orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Za vrijeme boravka u Bruxellesu usavršavala se i u slijedećim disciplinama: kontrapunkt, praktična harmonija i glazbena analiza.
U Glazbenoj školi ˝Vatroslav Lisinski˝u Zagrebu i u Glazbenoj školi u Koprivnici predavala je teoretske glazbene predmete, a od 1997. predaje orgulje u Glazbenoj školi u Varaždinu.
Učenici iz njene klase studiraju orgulje na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, na
Institutu za crkvenu glazbu ˝Albe Vidaković˝ u Zagrebu, na Konzervatoriju ˝Giuseppe Tartini˝ u Italiji (Trst), na ˝Hochschule für Musik und darstellende Kunst˝ u Grazu i na ˝Hochschule für Musik und darstellende Kunst˝ u Beču.
2011. godine unaprijeđena je u zvanje profesora mentora, a 2016. godine zvanje profesora savjetnika.
Uz iznimnu pedagošku djelatnost, sudjeluje na mnogobrojnim festivalima i
manifestacijama vezanim uz očuvanje i promidžbu orgulja: Zagrebački ljetni festival, Varaždinske barokne večeri, Sudamja-Split, Organum Histriae u Umagu, Ciklus Max Reger u Varaždinu, Orgulje kao europska kulturna baština
(međunarodni kongres, Varaždin 2000.), Orguljaški ljetni festival u Pragu, Glazbeni festival u Balingenu. U sklopu međunarodnog kongresa ʺOrgulje kao europska kulturna baštinaʺ održanog 2000.g. u Varaždinu praizvela je Fantaziju za orgulje a.o. 75 ʺKlanjat će se Tebi Gospodine svi narodi Zemljeʺ varaždinskog skladatelja Davora Bobića. Uz akademika prof. Anđelka Klobučara i njemačkog orguljaša Christopha Bosserta sudjelovala je na koncertima prigodom kolaudacije orgulja varaždinske katedrale 1998. godine.
U crkvi Sv.Nikole u Koprivnici djeluje kao orguljašica i dirigentica mješovitog
pjevačkog zbora. Predavač je orgulja u školi za crkvene glazbenike pri Varaždinskoj biskupiji. U Orguljaškoj ljetnoj školi u Šibeniku vodi seminar orguljske glazbe XIX. – XXI. stoljeća, te hrvatske glazbe za orgulje.
2011. godine objavljuje nosač zvuka ʺBarokna razglednicaʺ na kojem je zabilježen koncert održan u sklopu 41. Varaždinskih baroknih večeri, a 2013. godine nosač zvuka ʺCésar Franck i Charles-Marie Widorʺ s djelima za orgulje iz perioda francuske romantike. Uz ove zvučne zapise, realizirala je i CD ʺSlavim Te Gospodeʺ kao dirigentica mješovitog pjevačkog zbora crkve sv. Nikole iz Koprivnice 2000.g. i snimku djela ʺMissa Croaticaʺ Fortunata Pintarića s mješovitim pjevačkim zborom ʺPodravkaʺ iz Koprivnice za potrebe Hrvatskog radija 1992. godine.
Koncertira kao solist na orguljama i umjetnički suradnik solistima i ansamblima
u zemlji i inozemstvu (Belgija, Austrija, Italija, Slovenija, Njemačka, Mađarska, Češka). Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i Hrvatskog društva glazbenih teoretičara.