Close

Projekt “Instrumentalna muzika za decu”

Učenik 1. razreda osnovne glazbene škole Janko Lazar i nastavnica Lea Šantek, prof. savjetnik sudjeluju u projektu pod nazivom “Instrumentalna muzika za decu” koji je dio projekta “Glas zajednice” kojeg organizira Udruženje Klara i Rosa iz Subotice (Srbija) uz podršku Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Grupe 484 i Fondacije Jelena Šantić, a kojeg financira EU kroz program (#EUzaTebe) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).
Riječ je o međunarodnom projektu koji promovira instrumentalnu glazbu namijenjenu djeci kako bi se potaknula njihova kreativnost i kako bi oni u svojem umu stvorili originalne svjetove koji nisu verbalno ili vizualno uvjetovani – “stavljajući fokus na glazbu bez glasovnih i verbalnih značenja učimo djecu aktivnom slušanju i doživljavanju glazbe u njezinom čistom obliku kao i širokim mogućnostima doživljavanja i interpretacije jezika glazbe”. Cilj projekta je stvoriti prvu kompilaciju originalne autorske instrumentalne glazbe za djecu u regiji.
Na taj projekt kolegica Lea je prijavila skladbu čiji je ona autor, a koju izvodi Janko Lazar, kojemu je skladba i posvećena. Skladba je nastala nedavno, a sastoji se od tri kratka dijela – stavka kroz koje se provlači motiv C-D-E, stoga je to razlog zašto se skladba zove Sonatinko “CeDEvito”. Naziv skladbe je osmislila nastavnica Lea Šantek, dok je Janko smislio nazive stavaka: prvi stavak nosi naziv “Naranča”, drugi stavak nosi naziv “Limun”, dok se treći stavak zove “Crvena naranča” prema njegovim najdražim okusima cedevite.
Razlozi za skladanje navedene skladbe leže u činjenici da je kolegica Lea željela motivirati Janka na čitanje nota te da nauči i usvoji koji sve tonovi C postoje te gdje se nalaze u crtovlju i na klavijaturi, a i željela je, kroz skladanje glazbe koja je napisana upravo za njega, motivirati učenika i pokazati mu da je poseban i jedinstven.
Divna je vijest da je Sonatinko uvršten u navedeni projekt te će biti emitiran u radijskoj emisiji Fono i Sofija na radijskoj postaji Plac u četvrtak, 6. svibnja 2021. godine u 9,00 sati, dok će repriza emisije biti u petak, 7. svibnja 2021. godine u 19,00 sati.
Nakon toga kompilacija će biti dostupna i na:
https://www.ckplac.org/plac-radio/fono-i-sofia/

kao i na https://www.mixcloud.com/radioplac/

U nastavku možete vidjeti izvedbu skladbe Sonatinko na razrednoj produkciji koja je održana 27. ožujka 2021. godine.
Čestitamo kolegici Lei na kreativnosti i razmišljanju izvan okvira, dok Janku želimo da i dalje s najvećim veseljem pristupa izvođenju glazbe!