Close

Mladi virtuozi

U Zagrebu je od 16. do 20. veljače na Muzičkoj akademiji održano ugledno 28. po redu međunarodno natjecanje Mladi virtuozi za učenike i studente klavira koje pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba organizira Glazbena škola Pavla Markovca.

O kandidatima iz Hrvatske, Italije, Austrije, Bugarske, Ujedinjenog Kraljevstva, Tajvana, Slovenije, Poljske, Japana, Finske, Indonezije, Njemačke, Kine i Rusije, ove godine je prosuđivao međunarodni žiri sastavljen od pet eminentnih klavirskih pedagoga i pijanista koji su odgojili generacije talentiranih glazbenika: Jelica Kuzmin (na čiju je inicijativu natjecanje utemeljeno), Sheila Arnold, Venceslava Ilievska, Ruben Dalibaltayan i Srđan Filip Čaldarović.

Posebnost Mladih virtuoza je natjecateljski program koji, uz ostalo, obuhvaća obveznu izvedbu etide-studije hrvatskog skladatelja namjenski pisane za svako natjecanje. Emerson etide su ovogodišnje zadane etide za klavir koje je napisao mladi i perspektivni skladatelj Ivan Končić. Nastale su pod utjecajem engleskog pijanista, skladatelja, aranžera i producenta Keitha Emersona, klasično obrazovanog glazbenika širokih interesa, koji je sjajnim rock-obradama svojih, ali i klasičnih skladbi, utjecao na niz generacija glazbenika, od 70-ih godina prošlog stoljeća do danas.

Natjecanje se odvijalo uživo, a s obzirom na izrazitu zahtjevnost zadanog programa ponosni smo da su na njemu sudjelovala čak tri naša učenika: Filip Jaklin, 1. o., Janko Lazar, 2. o. i Lucija Čehok, 3. s. Filip i Janko, najmlađi natjecatelji cijelog ovogodišnjeg natjecanja, nastupili su u kategoriji Revija koja nije natjecateljskog karaktera već ocjenjivački sud odabire natjecatelja koji svira na Završnom koncertu za koju priliku se hrabro izborio Filip dok je Janko dao simpatičnu izjavu za medije objavljenu u Vijestima iz kulture (možete pogledati isječak u prilogu).

Lucija je kao najmlađa u svojoj IV. kategoriji nastupila u l. etapi natjecanja, a zahtjevan 30 minutni program pripremila je paralelno pohađajući dvije srednje škole: gimnaziju i glazbenu. Natjecanje je bilo moguće pratiti uživo i online, a odvijalo se u dvorani Svetislava Stančića, u kojoj se inače polaže prijamni ispit za studij klavira, dok se Završni koncert sa svečanom dodjelom nagrada održao u Dvorani Blagoja Berse na kojem je naš Filip ostvario izvanredan nastup, a kao odabrani natjecatelj “najslađe” kategorije dobio je i posebnu Nagradu koju dodjeljuje EURO-UNIT Group, Yamaha Music Hrvatska.

S obzirom na epidemiološku situaciju koja je prethodila natjecanju kada se nisu održavale javne produkcije u školi a i s obzirom na zahtjevnost zadanog programa sviranja uživo, učenici su se intenzivno pripremali kroz projekte “Klavirtualnice” – klavirske radionice i “Piano in the Sky” online i uživo kada je to bilo moguće zbog C modela izvođenja nastave te samoizolacija i izolacija. Svirati uživo publici i to još u dvoranama na Muzičkoj akademiji u Zagrebu poseban je doživljaj za svakog mladog umjetnika – san zapravo, pa iako u ovom slučaju i pritom se natjecati, ipak je to prije svega bilo jedno divno druženje i dragocjena prilika za stjecanje iskustva ali i onog nadasve najvažnijeg: proživljenih trenutaka i uspomena, jer kako kaže naš Janko uspoređujući natjecanja online i uživo: “Rađe bih nosio masku cijeli dan samo da idem svirati uživo”.