Close

Ovacije za učenike Glazbene škole iz Ravensburga i Glazbene škole u Varaždinu

Dugotrajni pljesak najveća je nagrada svim glazbenicima, a osobito onim mlađima, kao što su učenici Glazbene škole u Varaždinu koji su zajedno s kolegama iz glazbene škole prijateljskog grada Ravensburga održali koncert u tamošnjoj Evangelističkoj crkvi. Nakon što su se posljednjih mjeseci pripremali u svojim gradovima, mladi su glazbenici proteklih nekoliko dana zajedno uvježbavali izvedbu djela „The Queen Symphony“ britanskog skladatelja Tolge Kashifa. Premijerno izvedena u studenom 2002. godine, “The Queen Symphony” ima samo 20 godina. Nakon dvije godine rada na ovom monumentalnom djelu za zbor i orkestar, skladatelj Tolga Kashif ostvario je veliki uspjeh u rodnoj Britaniji, a djelo i dalje nastavlja oduševljavati publiku diljem svijeta. Kashif je svoje djelo izgradio na više od desetak naslova pjesama rock grupe Queen te je pronašao zajednički glazbeni jezik koji objedinjuje utjecaje zapadne glazbe u proteklih 200 godina.
Evangelističkom crkvom u srcu Ravensburga, varaždinskog grada prijatelja, odzvanjali su zvuci obrada pjesama grupe The Queen – Radio Gaga, The Show Must Go On, Love Of My Life, Another One Bites The Dust, Killer Queen, We Are The Champions, Bohemian Rhapsody, Who Wants To Live Forever i brojnih drugih, koje su, uobiličene u višestavačno djelo za simfonijski orkestar i zbor, izveli učenici glazbenih škola Ravensburga i Varaždina.
„Predivna je atmosfera ovih dana vladala tijekom priprema u Ravensburgu, učenici su sklapali nova prijateljstva, a ovaj koncert potvrda je kako, kada je riječ o glazbi i suradnji koja je uistinu divna, ni kilometri udaljenosti ne predstavljaju nikakav problem. Kompozicija koju su učenici izveli iznimno je zahtjevna i bila bi izazov i za profesionalne glazbenike, tako da smo još ponosniji što je došlo do realizacije još jednog uspješnog glazbenog projekta koji je itekako učvrstio prijateljske odnose i povezanost naših glazbenih škola“, naglasio je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.
Profesorica varaždinske Glazbene škole Dada Ruža uvježbavala je mješoviti zbor i gudače, profesor Nikola Novak puhačke dionice dok je izvedbom dirigirao ravnatelj Glazbene škole Ravensburg Harald Hepner. Među brojnim posjetiteljima koncerta uz gradonačelnika Ravensburga Daniela Rappa i njegovih suradnika, bio je i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj, koji je istaknuo kako Varaždin s gradom Ravensburgom njeguje već godinama prijateljstvo i suradnju i kako mu je drago što je došlo do ove glazbene suradnje mladih i škola.
Nakon koncerta učenici Glazbene škole vraćaju se u domovinu, a druženja i prijateljstva učenika nastavit će se uskoro u Varaždinu. Na glavnom varaždinskom trgu u subotu 18. lipnja 2022. učenici će zajedno izvesti The Queen Symphony. Bit će to pravi spektakl uz posebnu rasvjetu tijekom kojeg će publika moći uživati u hrvatskoj praizvedbi spomenutog djela u interpretaciji mladih glazbenika iz prijateljskih gradova.