Close

U čast Dori

Projekt U čast Dori pokrenule su ove školske godine nastavnice Helena Herman, mag. mus. i Lea Šantek, prof. savjetnik u želji za upoznavanjem života Dore Pejačević i njezina glazbenog opusa s ciljem obilježavanja 100. obljetnice smrti skladateljice i za poticanjem suradnje između nastavnika i učenika Glazbene škole u Varaždinu i područnih odjela stjecanjem pozitivnih iskustava javnim nastupom i učenjem putem iskustva drugih. Prvi od događaja u sklopu projekta za koji se se učenici pripremali od početka školske godine bio je Koncert istoimenog naziva U čast Dori koji je održan na Dan žena 8. ožujka 2023. godine u 19 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu.

Pred mnogobrojnom publikom nastupili su učenici Glazbene škole u Varaždinu i Područnog odjela u Varaždinskim Toplicama, koje su za koncert pripremali nastavnici: Kristina Marija Abramović, mag. mus., mr. Valentina Geci Koren, prof., Lidija Bobić, prof. mentor, Ana Pavlina Kopjar, prof. mentor, Helena Herman, mag. mus., Predrag Šantek, prof. savjetnik i Lea Šantek, prof. savjetnik. Za klavirsku suradnju bile zaslužne nastavnice Ana Pavlina Kopjar, prof. mentor i Vesna Leljak Petković, prof..

Na koncertu su nastupili:

Julija Detelj, 3.o., igrokaz – Dora kao djevojčica i zbor

Benjamin Lipovac, 3.o., igrokaz – Tomo kao dječak i zbor

Leon Weinberger, 4.o., igrokaz – Tomo kao mladić i zbor

Kaja Kontrec, 4.o., igrokaz – Rosa von Lumbe (Dorina bliska prijateljica) i zbor

Jana Kukec, 4.o., igrokaz i zbor

Magdalena Bedeković, 3.o., igrokaz i zbor

Samanta Vudrag, 4.o., igrokaz i zbor

Nika Weinberger, 4.o., igrokaz i zbor

Noel Novotni, 4.o., zbor

Paula Koščak, 4.o., klavir, igrokaz – Dora kao mlada djevojka i zbor

Matej Ratković, 5.o., klavir

Petra Krajnik, 2.s., klavir

Ivan Juranko, 1.s., klavir

Lucija Turk, 1.s., klavir

Paula Malbašić, 1.s., klavir

Klara Jambrošić Barnjak, 2.s., klavir

Maria Klarić, 2.s., klavir

Lucija Čehok, 4.s., klavir

Leonard Kobal, 4.s., klavir

Tereza Tušek, 1.pr, sopran

Dino Sabati, 2.pr., bariton

Lana Stanković Vrček, 2.s., sopran

Viktorija Brezarić, 3.s., sopran

Eva Barčot, 3.s., violina

Plakat za koncert izradio je učenik klavira 6.o. Oton Škerbić pod mentorstvom nastavnice Helene Herman, mag. mus koja je izradila i program koncerta. Drugi od događaja bilo je prikazivanje nagrađivanog filma Kontesa Dora iz 1993. godine, u režiji Zvonimira Berkovića, 10. ožujka 2023. godine u 16.15 sati istovremeno u matičnoj školi u Velikoj koncertnoj dvorani i u područnom odjelu u Varaždinskim Toplicama zahvaljujući kolegici Kristini Abramović, mag. mus., koja je ishodila dozvolu od Croatia filma. San svakog mladog glazbenika je imati svoju publiku, a poticanje kreativnosti i slobodnog umjetničkog izražavanja kod djece i mladih kao način učenja siguran je put povratka publike kulturnim događajima.

Dana 8. ožujka 2023. godine uz sveopće oduševljenje prisutnih mnogi snovi su postali stvarnost.

U čast Dori, 08.03.2023.