Close

Orkestar Youth Orchestra Alpe Adria oduševio na koncertu u Musikvereinu u Grazu

Svijet klasične glazbe ne živi samo od svojih djela nego i zahvaljujući interpretima i koncertima. Upravo je takav koncert održan jučer u prostorima Musikvereina u Grazu, gdje je novoosnovani orkestar Youth Orchestra Alpe Adria sačinjen od mladih talentiranih učenika i studenta s Alpe – Jadran područja održao svoj prvi koncert.
Glazba koja spaja i pobjeđuje sve granice najbolji je opis ovog projekta nastalog na inicijativu Konzervatorija Johan Josef Fuchs iz Graza, koji je u okviru KA2 Erasmus+ projekta i uz potporu Musikvereina Graz, okupio mlade talente iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Italije, Francuske i Mađarske u jedinstveni simfonijski orkestar koji su pod dirigentskom palicom eminentnog dirigenta, maestra Juliana Rachlina izveli 1. Simfoniju Gustava Mahlera, poznatiju kao Titan simfonija. Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, Glasbena šola Koper, Glazbena škola Szombathely, Istituto per L’Educazione Musicale in Lingua Tedesca e Ladina iz Brunecka, The Conservatoire Pierre Cochereau à rayonnement régional de Nice i Glazbena škola u Varaždinu, točnije njihovi učenici, dobili su priliku sudjelovati u ovom hvalevrijednom projektu mobilnosti kojim se promiče međunarodna suradnja glazbenih institucija. Kao uvod u koncert izvedena je skladba mađarske skladateljice Judith Varga Shatterd Sun pod dirigentskom palicom Clare Bauer Wagsteiner, skladana upravo za ovu prigodu.
Nakon što su prošli nekoliko krugova audicije i redovito vježbali veoma opsežno i zahtjevno djelo G. Mahlera, učenici su od prošle srijede boravili u Grazu na probama, a nakon ovog prvog koncerta slijede im još 2 koncerta, 27. lipnja u Portorožu i 29. lipnja u talijanskom gradu Saccile. Priliku da sudjeluju u ovom projektu od učenika Glazbene škole u Varaždinu dobile su Patricija Percl, učenica 2. b razreda na trombonu i Dora Strelec, učenica 4. b. razreda na violini. Uz Patriciju i Doru, iznimno nam je drago istaknuti kako su se orkestru pridružili i naši bivši učenici, Vid Ilčić, student viole na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Fran Povijač, student horne na Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu.
„Julijan Rachlin jedan je od najvećih violinista na svijetu i imati priliku ne samo nastupati, nego i nekoliko dana raditi na probama sa njime iznimna je čast za svakog od glazbenika, a posebice za učenike naše škole,“ istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić, koji je sa svojim suradnicima prisustvovao koncertu. Koncertu je nazočio i Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji, Nj. E. Daniel Glunčić, dr. Nikolaus Hermann, počasni konzul Republike Hrvatske u Republici Austriji, kao i župan Varaždinske županije, osnivač varaždinske Glazbene škole, Anđelko Stričak. Varaždinski je župan naglasio kako mu je iznimno zadovoljstvo što je prisustvovao ovom koncertu te što se još jedno pokazala važnost međusobne povezanosti i suradnje između međunarodnih institucija. Župan Stričak naglasio je kako je ova suradnja dokaz izvrsnosti naše Glazbene škole i veliko priznanje jer je kao jedina hrvatska glazbena škola pozvana da se uključi u ovaj projekt.