Close

Franka Mavriček

Franka Mavriček svoje glazbeno obrazovanje započela je u Glazbenoj školi Varaždin pod mentorstvom profesorice Melanije Gradečak. Od 2013. živi u Beču, gdje je upisala University for Music and Performing Arts pod vodstvom profesora Hansgeorga Schmeisera. Godine 2015. započela je koncertni studij flaute s fokusom na orkestralnu i komornu glazbu kod profesora Erwina Klambauera (solo flautista Vienna Symphony Orchestra) i piccola kod profesora Petera Verhoyena (solo piccolista Antwerp Symphony Orchestra). Za svoje akademsko obrazovanje ostvarila je najviša priznanja i stekla titulu magistra umjetnosti (MA).
Svoje stručno usavršavanje nastavlja kroz znanstveni rad na doktorskom programu na Universität für Musik und darstellende Kunst Wien. Fokus njenog znanstvenog istraživanja usmjeren je na interdisciplinarno područje glazbene psihologije, s posebnim težištem na anksioznost pri izvedbi i njezine nijansirane psihološke, kulturne i socio-ekonomske dimenzije. Jedna je od rijetkih koji na znanstvenoj razini specijaliziraju na tu temu. Osim
toga, član je tima Myndvoice Institute for Stage Presence, pridonoseći kao mentorica i stručnjakinja u području anksioznosti pri izvedbi.
Njezino znanstveno istraživanje, zajedno s ulogom aktivne solistice, orkestralne i komorne glazbenice, daje joj jedinstvenu dvostruku perspektivu, zahvaljujući kojoj ostvaruje autentičan pristup glazbenom stvaralaštvu. Kao solistica na flauti i piccolu nastupala je s orkestrima kao npr. Estro Armonico Orchestra Luxembourg i Varaždinski komorni orkestar, uključujući nastupe na Varaždinskim baroknim večerima. Redovito surađuje s ansamblima
kao što su Vienna Symphony Orchestra, East-West Chamber Orchestra, Vienna Concert-Verein i Vienna Walzer Orchestra, s kojima je nastupila u koncertnim dvoranama kao što su Tokyo Opera City Hall, Kobe Bunka Hall, Osaka Symphony Hall, Seoul Arts Center, Golden Hall i Brahms Hall bečkog Musikvereina i Konzerthaus Wien.
Brojne nagrade na međunarodnim natjecanjima, zajedno s priznanjem Rotary Internationala za izvanredna umjetnička postignuća, dodatna su potvrda njezinog glazbenog djelovanja. Osim toga, 2023. nominirana je za Würdigungspreis der Stadt Graz, priznanje kojim se prepoznaju izvanredna umjetnička i znanstvena postignuća. Franka Mavriček je dobila potporu institucija kao što su Soroptimist International, Tripp Foundation Beč, Rotary International, University for Music and Performing Arts Vienna te Grada Varaždina.