Close

Melanija Gradečak

Melanija Gradečak svoje je osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završila u Glazbenoj školi u Varaždinu kod prof. Stjepana Levanića. Na Glazbenoj akademiji u Zagrebu, studirala je u klasi prof. Thea Tabake i prof. Vesne Košir.
Po završetku formalnog obrazovanja, svirala je u Hrvatskom komornom orkestru i Varaždinskom komornom orkestru u kojem i dalje aktivno djeluje. Bila je članica Varaždinskog puhačkog tria sa Petrom Križanićem na fagotu i Juricom Lazarom na klarinetu. Surađivala je i s gitaristom Damjanom Stanišićem s kojim je kombinirala klasičan repertoar za flautu i gitaru s etno obradama. Održala je predavanje pod naslovom “Flauta u različitim žanrovima” na flautističkim festivalima u Murskoj Soboti (Flavtinfest) i u Kopru (Flavtistra) u Sloveniji. Zanimljivo je spomenuti kako Melanija eksperimentira s glissando glavom flaute poznatog izumitelja i flautista Roberta Dicka. On je na nju izvršio najveći upliv svojim knjigama o modernim tehnikama ‘The Other Flute’ i ‘Tone Development Through Extended Tehniques’. Još tri flautista izvršila su snažan utjecaj na nju kad je u Nizozemskoj sudjelovala na Grooloo flute sessions, a to su: Ian Clarke (njegove skladbe izvodi na solističkim koncertima), Matthias Zieggler i Wissam Boustany.
Multifoni, perkusivni efekti i beatboxing samo su jedna od mnogih tehnika koje intenzivno koristi u svojim autorskim projektima i u radu s djecom. Želeći spojiti strast prema pjevanju, flauti, modernim tehnikama sviranja i improvizaciji, 2012. osnovala je prvi pop/rock bend The Mindmills za koji je pisala autorske pjesme. Danas radi improvizacije/skladbe/pjesme pomoću loopera u Ableton programu te ih uvrštava u svoj koncertni repertoar. Unazad dvije godine surađuje s pijanistom Ivanom Batošem te s njim održava recitale s izrazito modernim i atraktivnim te tematskim repertoarom za flautu. Održava radionice za flautu pod imenom ‘Tijelo kao instrument’ u kojima objedinjuje buđenje i osvještavanje tijela, te improvizaciju s modernim tehnikama sviranja. Od 2020. je umjetnička voditeljica i organizatorica Varaždin Flute Festa.
2022. godine s pijanisticom Leom Šantek pokrenula je ciklus koncerata za bebe i djecu pod imenom MiniArtUrice na kojima kroz nekoliko koncepata približavaju klasičan reperotoar najmlađoj publici. Zaposlena je na Glazbenoj školi u Varaždinu te već dugi niz godina učenici u njenoj klasi osvajaju brojne visoke nagrade na međunarodnim i državnim natjecanjima. Bila je i članica žirija međunarodnih te državnih natjecanja u Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj.
Umjetnička je voditeljica i inicijatorica Varaždin Flute Festa.