Close

“3 dana za 100 godina budućnosti”

Od 11. do 13. rujna 2020. godine u Glazbenoj školi u Varaždinu održavat će se trodnevni događaj “3 dana za 100 godina budućnosti”, u sklopu projekta Participativnog planiranja proširenja Glazbene škole u Varaždinu. Događaj je to koji je nastao u suradnji Glazbene škole u Varaždinu, Varaždinske županije i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Događaj obuhvaća seriju radionica, anketa i diskusija kroz koje će se direktnim doprinosom korisnika škole analizirati prostorne potrebe škole, koje su njenim razvojem od useljenja u Palaču Erdödy-Patačić pred 15-ak godina nadišle postojeće kapacitete. Učenici, djelatnici Škole, roditelji, predstavnici udruga i institucija te zainteresirani građani će zajednički, uz moderaciju tima arhitekata, kreirati viziju nove varaždinske Glazbene škole. Rezultati će se koristiti kao temelj za izradu natječajnog zadatka odnosno provedbu arhitektonskog natječaja s ciljem osiguravanja maksimalne adekvatnosti za sve korisnike i održivost buduće škole. Cilj je radionica prikupiti čim veću količinu potrebnih podataka od svih zainteresiranih sudionika kako bi se na što bolji i efikasniji način kreirala vizija nove Glazbene škole u Varaždinu.
Glazbena škola u Varaždinu oduvijek je bila nositeljica umjetničkog obrazovanja i kulturnog života sjeverozapadne Hrvatske i svake godine bilježi sve veći interes djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te zaista možemo reći da je Glazbena škola u Varaždinu prepoznata kao centar za školovanje talentiranih mladih umjetnika u kojoj školovanje nastavljaju učenici iz cijele Hrvatske i inozemstva. Varaždinsku Glazbenu školu u školskoj godini 2019./2020. upisali su učenici s područja deset županija Republike Hrvatske, kao i učenici iz inozemstva. Na taj način ona potvrđuje svoje mjesto ne samo kao jedna od najstarijih i najvećih, već i kao jedna od najcjenjenijih i najuspješnijih glazbenih obrazovnih ustanova u Republici Hrvatskoj, ali je isto tako, ona već godinama suočena s pomanjkanjem prostora za kvalitetno obrazovanje novih generacija glazbenika. Veliki je izazov pomiriti različite interese te realizirati želje svih nas u okvirima stvarnih mogućnosti, stoga nas veseli suradnja na programu koji provodi Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu uz suradnju međunarodnih stručnjaka, koji u planiranju škola želi potaknuti otvaranje novih perspektiva u gradnji škola i donošenje dugoročno održivih odluka. Projekt financira Varaždinska županija, a provodi Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s internacionalnim stručnjacima u planiranju škola te uz podršku lokalne Udruge nuSynergetic.
Sudjelovanje je moguće uz prethodnu prijavu na: skolagradiskolu.typeform.com/to/uBKQlw99
Broj sudionika je ograničen, s obzirom na mogućnosti moderacije i epidemiološke mjere.
Više informacija o samim događajima i projektu možete pronaći na facebook.com/skolagradiskolu i službenoj stranici Glazbene škole u Varaždinu.