Close

Dani Josipa Klime – Trio Eusebius

Treće izdanje Dana Josipa Klime ove će se godine održati od 27. veljače do 3. ožujka u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži Varaždin i suorganizatora Glazbenu školu u Varaždinu i Koncertni ured Varaždin. Uz tradicionalne majstorske radionice za gudačke instrumente, klavir i komornu glazbu, ove su godine Dani Josipa Klime prošireni s nizom koncerata i dva okrugla stola. Veći dio programa odvijat će se u Glazbenoj školi, a dva koncerta i u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu. Dani Josipa Klime održavaju se u čast jednom od najvećih hrvatskih violinista 20. stoljeća, rođenog Varaždinca. Cilj ove manifestacije je javnosti približiti širok raspon djelovanja ovog ne samo vrhunskog interpreta umjetničke glazbe bilo kao solista, komornog ili orkestralnog glazbenika, nego i kao jednog od glazbenika koji se jednako dobro snalazio u crossover kombinacijama sa salonskom, popularnom i jazz glazbom, a prije svega kao glazbenika koji je praizveo, za kojeg je napisano ili u suradnji s kojim je nastalo preko tridesetak djela suvremenog hrvatskog glazbenog stvaralaštva i koji je zaslužan za vraćanje ili stavljanje na redovan repertoar solističke violinističke i komorne glazbe niza remek djela hrvatske glazbene baštine. Dani Josipa Klime su projekt kojim se u svijesti Varaždinaca, ali i nacionalnoj svijesti želi stvoriti mjesto za ime ovog našeg velikog sugrađanina i njegove zasluge.
Dane Josipa Klime otvorit će 27. veljače u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu Trio Eusebius, iznimno uspješan ansambl mladih glazbenika, studenata Muzičke akademije u Zagrebu – Eva Šulić, violina, Tonka Javorović, violončelo i David Vuković, klavir – koji je krajem prošle godine osvojio dva prestižna natjecanja – Papandopulo u Zagrebu i Ferdo Livadić u Samoboru, a ove je pozvan na niz uglednih festivala u zemlji i inozemstvu.

David Vuković (1996., Čakovec) student je klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija. Klavir počinje učiti u klasi prof. Daniela Maria Novaka u Čakovcu, a obrazovanje nastavlja u klasi prof. Lee Šantek u Varaždinu, gdje također uči i teoriju glazbe te fakultativno orgulje i solo pjevanje. Akademsku godinu 2018./19. provodi na Musik und Kunst Privatuniversität der Stadt Wien u Beču u klasi prof. Doris Adam kao stipendista Erasmus+ programa.
Dobitnik je niza nagrada već kao srednjoškolski učenik, a ističu se prva nagrada na državnom natjecanju u disciplini glasovirska dua; laureat na 4. festivalu pijanizma u Sremskoj Mitrovici; Specijalna nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu zadane skladbe hrvatskog autora na 9. EPTA međunarodno natjecanje za mlade pijaniste u Osijeku; 1. nagrada, Specijalna nagrada za najbolju izvedbu djela iz razdoblja baroka i Specijalna nagrada Centra za kulturu Čakovec na međunarodnom natjecanju Memorijal Jurica Murai u Varaždinu. Također, ostvario je i tri nastupa uz pratnju Varaždinskog komornog orkestra te nekoliko solističkih recitala. Kao student osvaja prvu nagradu na državnom natjecanju u kategoriji klavir solo te ostvaruje značajne nastupe uz pratnju Zagrebačkih solista i Zagrebačke filharmonije.
Kao član Tria Eusebius pobjednik je natjecanja Ferdo Livadić i Papandopulo te je dobitnik Dekanove nagrade.