Close

Inauguracija klavira Nade Puttar Gold

U Glazbenoj školi u Varaždinu održat će se inauguracija klavira Steinway kojeg je svjetski poznata mezzosopranistica i bivša učenica škole, prije svoje smrti darovala odjelu za solo pjevanje Glazbene škole u Varaždinu. Tom prigodom na koncertu će se predstaviti učenici odjela solo pjevanja.
Nada Puttar Gold, svjetski poznata mezzosopranistica i bivša učenica Glazbene škole u Varaždinu, rođena je u Varaždinu istog 5. studenoga 1923. kao i Biserka Cvejić i s njom dijeli prvo mezzosopransko mjesto u višedesetljetnoj povijesti Splitskog ljeta. Zajednička im je bila Amneris na Peristilu koje su bile nenadmašne kraljice. Nada Puttar-Gold je najprije učila glasovir, a zatim se posvetila pjevanju. Bila je đak Lava Vrbanića. Debitirala je 1949. kao Vanja u Glinkinu Ivanu Susanjinu i odmah angažirana. Godine 1951. osvojila je Prvu nagradu na Međunarodnom pjevačkom natjecanju u Verviersu. Jedan kritički osvrt pun superlativa o njezinu glasu završava riječima – Kakav talent, kakva tehnika, kakva škola. Savršena muzikalnost i suverena pjevačka tehnika, velika izdržljivost i pouzdanost te lijep scenski izgled, koji je krasio gotovo sve naše velike mezzosopranistice,, omogućili su joj da ostvari za mezzosopran golem repertoar od šezdesetak uloga u rasponu od Didone u operi Didona i Eneja Henryja Purcella do Crkvenjarke u Jenufi i Santuzze u Cavalleriji rusticani, i oko dvije tisuće nastupa.
Od 1957. do 1961. bila je članica Gradske opere u Berlinu, a od 1961. do 1966. Državne opere u Frankfurtu. Nastupala je u Bečkoj državnoj operi. U zagrebački se angažman vratila 1966. i ostala u njemu do 1979. godine. Još za vrijeme karijere počela se baviti pedagoškim radom, prvo u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog, a potom 28 godina na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Dobitnica je niza priznanja, među ostalim Nagrade “Milka Trnina” , Nagrade “Vladimir Nazor” za životno djelo i Nagrade hrvatskoga glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje. Dobitnica je triju odličja predsjednika Republike (Franje Tuđmana, Stipe Mesića i Ive Josipovića).
Koncert će se održati u Glazbenoj školi u Varaždinu u sobi za solo pjevanje, 102 u 17:00 sati.