Close

Koncert Darka Bageskog

Međunarodna smotra gitarista, koja će se održati 24.-26. travnja 2023. u Glazbenoj školi u Varaždinu, posvećena je velikom hrvatskom gitaristu i skladatelju, Varaždincu Ivanu Padovcu, povodom 150. obljetnice njegove smrti. Međunarodna Smotra gitarista, učenika osnovnih i srednjih glazbenih škola, zamišljena je kao niz šest revijalnih koncerata, po dva svakog dana, za soliste i komorne sastave. Svaki dan učenici će moći sudjelovati na masterclass radionicama istaknutih sveučilišnih profesora Istvána Römera, Darka Bageskog i Antona Črnugelja. Također, sve vas pozivamo i na predavanje o povijesnom razvoju gitare, na kojem ćete imati prilike vidjeti neke od najstarijih i najvrjednijih povijesnih gitara na svijetu. Predavanje će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani u utorak s početkom u 13.00 sati.
Prvog dana međunarodne smotre, 24. travnja 2023. godine varaždinskoj publici predstavit će se jedan od predavača, makedonski gitarist Darko Bageski. Darko Bageski stekao je glazbeno obrazovanje u Skopju, Makedonija u klasi profesorice Jane Penov i Zagrebu u klasi profesora Xhevdet Sahatxhija, a diplomirao je na Visokoj glazbenoj školi “Franz Liszt” u Weimaru u klasi prof. Jurgena Rosta. Školovanje je nastavio na poslijediplomskom studiju na Nacionalnom glazbenom konzervatoriju u Solunu u klasi profesora Gerharda Reichenbacha, a magistrirao je kod profesora Costasa Cotsiolisisa. Održao je brojne koncerte i recitale u Njemačkoj, Grčkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, Italiji, Švedskoj, Kini i SAD-u, te sudjelovao na seminarima i masterclass predavanjima sa svjetski poznatim gitaristima: Pavel Steidel, Thomas Miller Pering, Laura Young, Zoran Dukić, Aniello Desiderio, Nikita Koshkin, Ernesto Bitetti, Carlo Marchione, Oddair Assad. Također djeluje kao solist s mnogim komornim orkestrima, kao i s Makedonskom filharmonijom. Uz brojne nagrade, dobio je i nagradu Udruge glazbenih i baletnih pedagoga Makedonije za uspješan dugogodišnji rad na polju pedagogije. Trenutno radi kao redoviti profesor gitare na Fakultetu glazbenih umjetnosti u Skopju. Također je umjetnički direktor Tremolo Guitar Festivala u Skopju, osnivač Ljetne akademije gitare u Ohridu i predsjednik Makedonske zajednice klasične gitare.
Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 20.00 sati, a ulaz na koncert je slobodan.