Close

Koncert Grisha Goryachev

U ponedjeljak 8. svibnja 2023. godine Glazbena škola u Varaždinu ugostit će Grishu Goryacheva, jednog od rijetkih gitarista na svijetu koji oživljava tradiciju koncerata solo flamenko gitare, što su prakticirali legendarni majstori flamenka kao što su Ramón Montoya, Sabicas i Paco de Lucía.
Goryachev je počeo svirati gitaru sa šest godina u rodnom Sankt Peterburgu, a karijera mu je započela već sa devet godina u najprestižnijim koncertnim dvoranama svijeta. Tako je 1994. na poziv Vladimira Spivakova nastupio na festivalu International de Colmar održanom u sjećanje na Andresa Segoviju u Colmaru, Francuska. Nakon turneje po Španjolskoj, Goryachev je pozvan da svira za legendu flamenka, Paca de Lucíju, koji je ubrzo nakon toga osobno intervenirao u podršci njegova zahtjeva za američku vizu, dodijeljenu 1997. na temelju izvanrednih sposobnosti.
Dolaskom u Sjedinjene Američke Države, Goryachev je nastavio njegovati flamenko i klasični stil. Na njegovu su repertoaru klasična solistička literatura, komorna glazba i koncerti za gitaru te solistički program flamenko glazbe skladatelja kao što su Paco de Lucía, Vicente Amigo, Manolo Sanlucar, Rafael Riqueni i drugi. Budući da repertoar flamenka većim dijelom nije objavljen u notnim zapisima, Goryachev je izveo pomalo nevjerojatan pothvat: transkribirao je skladbe isključivo slušajući snimke. Goryachev nastoji održati na životu starija remek-djela flamenka koja zasad postoje samo na pločama. Na koncertima publici predstavlja neke od najboljih gitarskih skladbi koje flamenko može ponuditi. Umjesto pukog kopiranja, stvara vlastite interpretacije tih remek-djela, koristeći se dinamikom i tonskim bojama koje se obično povezuju s klasičnom glazbom.
Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu u 20.00 sati, a ulaz na koncert je slobodan.

*