Close

Koncert Mate Đuzela i Marijana Đuzela

U Glazbenoj školi u Varaždinu 8. travnja počinje 4. međunarodno natjecanje puhača Varaždin Woodwind & Brass. Sve do 17. travnja mladi će se puhači predstavljati članovima žirija koji sačinjavaju vrhunski glazbeni pedagozi. Oko 600 natjecatelja iz Njemačke, Srbije, Bih, Slovenije, Austrije, Italije, Slovačke i Hrvatske ove će se godine natjecati u 6 kategorija i Grand Prix kategoriji Varaždin Woodwind & Brass natjecanja.
Nakon svečanog otvorenja natjecanja u ponedjeljak, već nas u utorak 9. travnja 2019. očekuje novo događanje u sklopu natjecanja. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture koncert će održati trombonist Mate Đuzel i pijanist Marijan Đuzel. Na programu će se naći djela Roberta Schumana, Henria Dutilleuxa, Franza Liszta, Enriquea Crespoa i Stjepana Šuleka. Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 20:00 sati.

Mate Đuzel (Split, 1995.) trombon počinje učiti u Glazbenoj školi „dr. fra Ivan Glibotić“ u Imotskom kod prof. Ivana Glibote, u čijoj klasi i maturira 2013. godine. U tom razdoblju ostvaruje niz prvih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima kao solist ili član komornih sastava te mu se nekoliko puta dodjeljuje titula apsolutnog pobjednika natjecanja. Već kao petnaestogodišnjak izvodi Koncert za trombon i orkestar od Nikolaja Rimskog-Korsakova uz pratnju HPO Gradske Glazbe Imotski, godinama najboljeg amaterskog puhačkog orkestra u Hrvatskoj prema mnogim stručnjacima. Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu upisuje 2013. godine u klasi prof. Šime Vulelije. Na istoj diplomira 2018. godine uz najviše ocjene te stječe naziv magistar muzike. Jednu godinu studija provodi i na ljubljanskoj Akademiji za glasbo u klasi prof. Dušana Kranjca, u sklopu studentske razmjene.
Dobitnik je Rektorove nagrade za individualni umjetnički rad u akademskoj godini 2016./2017. (N. Rota: Koncert za trombon i orkestar uz pratnju Zagrebačke filharmonije u KD Vatroslava Lisinskog) i Dekanove nagrade za akademsku godinu 2017./2018. (solo nastupi s orkestrima i ansamblima). Također, četiri puta mu se dodjeljuje Oskar znanja od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH.
Solistički nastupa uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH, Brass ansambl Muzičke akademije u Zagrebu, Duhački orkestar Muzičke akademije u Zagrebu i Gudački komorni orkestar Muzičke akademije u Zagrebu. Ostvaruje zapažene solističke nastupe i na ciklusima kao što su ”Virtuoso”, ”Mladi za mlade” i Ciklus mladih glazbenika ”Vinko Lesić”. Nastupa i u Zlatnoj sali bečkog Musikvereina, gdje s Hrvatskim komornim orkestrom pod palicom Mirana Vaupotića izvodi trombonski solo iz Mozartovog Requiema. Dvije sezone sudjeluje u projektima Mediteranskog orkestra mladih (Orchestre des Jeunes de la Méditerranée) kao prvi trombonist i usavršava sviranje u orkestru učeći od članova Londonskog simfonijskog orkestra (LSO). Surađuje s Orkestrom Opere HNK-a u Zagrebu, Orkestrom Opere HNK-a u Splitu, Simfonijskom orkestrom HRT-a, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Hrvatskim komornim orkestrom i Simfonijskim orkestrom Mostar. Član je i suosnivač ansambla limenih puhača ”Zagreb Brass Quintet”, u kojem aktivno koncertno djeluje i ostvaruje zapažene uspjehe. Usavršava se kod najuglednijih solista i pedagoga kao što su Christian Lindberg, Branimir Slokar i Dietmar Küblböck.

Pijanist Marijan Đuzel (Imotski, 1990.) stekao je osnovno glazbeno obrazovanje u svom rodnom gradu, gdje je u glazbenoj školi učio glasovir kod Alenke Milano i rog kod Ivana Glibote. Gimnaziju i srednju školu (klavir u klasi Kosovke Čudine) završio je u Splitu. Klavir je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kao student Đorđa Stanettija. U sklopu Erasmus programa razmjene studenata pohađao je bečki Universität für Musik und darstellende Kunst (klasa Jana Jiračeka von Arnima) te na poziv Dubravke Tomšić studirao klavir u njenoj klasi na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Usavršavao se na Koninklijk Conservatorium u Bruxellesu kod Aleksandra Madžara.
U Hrvatskoj je 2008. bio apsolutni pobjednik natjecanja Zlatko Grgošević, prvonagrađeni na natjecanju Mladi virtuozi u Zagrebu, a osvojio je i Grand Prix Lions kluba iz Rijeke. Godine 2009. s osvojenom drugom nagradom (prva nije dodijeljena) pobjednik je natjecanja EPTA-e u Osijeku. Godinu dana kasnije osvaja Nagradu Grada Samobora na natjecanju Ferdo Livadić, a u sezoni 2015./2016. dobitnik je Nagrade Darko Lukić na 49. Tribini mladih glazbenika Darko Lukić u Zagrebu. Godine 2013. na 14. međunarodnom pijanističkom natjecanju Beethoven u Beču, između 259 kandidata plasirao se u polufinale među trinaest najboljih natjecatelja te održao recial u Brahms dvorani bečkog Musikvereina. Za uspjehe tijekom studija primio je Dekanovu nagradu (2010.) te Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu za izvedbu 5. Beethovenovog koncerta za klavir i orkestar uz Zagrebačku Filharmoniju (2012.)
Nastupao je uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar HRT-a, Zadarski komorni orkestar, orkestar Opere HNK-a iz Splita, te održao recitale u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Belgija, Italija, Njemačka, Švicarska, SAD, Tajland). Nastupao je i na poznatim hrvatskim festivalima i ciklusima koncerata, kao što su Glazbene večeri u Sv. Donatu, Glazbeni umjetnici Zagrebu, Hvarske ljetne priredbe, Svibanjske glazbene večeri u Šibeniku, Koncerti u Eufrazijani i dr.
U prosincu 2018. hrvatska diskografska kuća Croatia Records objavila je Đuzelov prvi solistički album pod nazivom Virtuoso collection: Marijan Đuzel (live) , snimljen uživo na koncertu u Hrvatskom glazbenom zavodu, s izborom skladbi L. Van Beethovena, R. Schumanna, B. Bartoka i Davorina Kempfa.