Close

Koncert talenata

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u suradnji Glazbene škole iz Varaždina, HNK iz Varaždina i Koncertnog ureda Varaždin 21. veljače 2020. godine održat će se Koncert talenata na kojem će se uz Davida Oštreka i Luciju Spevec, bivše učenike Glazbene škole u Varaždinu predstaviti i učenici Glazbene škole u Varaždinu. Početak koncerta predviđen je za 19.30 sati. Ulaz je slobodan.

DAVID OŠTREK nakon Glazbene škole u Varaždinu u klasi prof.Doroteje Ilčić,studirao je pjevanje na bečkom Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti i od tada je finalist i dobitnik na brojnim pjevačkim natjecanjima.2010. godine imao je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu operni debi u ulogama Eneja u Dido i Eneja pod vodstvom Laurencea Cummingsa. Daljnji nastupi uključuju Kapetana Macheatha u Operi prosjaka i Adonisa na Veneri i Adonisu. U Schlosstheatru Schönbrunn utjelovio je Masetta u Don Giovanniju kao i naslovnu ulogu u Gianni Schicchi.
Od sezone 2015/16, David Oštrek član je Međunarodnog opernog studija u Staatsoper Unter den Linden Berlin. Ovdje su njegove uloge uključivali Čarobnjaka u filmu Mario i mađioničara Stephena Olivera, bas-solo u Rossinijevoj peticiji Messe solennelle, Doktor Grenvil u La Traviata, Lakai u Ariadne auf Naxos, Direktor Hummel u Die Die Gespenstersonateu Ariberta Reimanna i Tribune u L ‘ incoronazione di Poppea, Cesare Angelotti u Tosci i Sprecher u Die Zauberflöte. Osim toga, gostovao je kao Leporello u Don Giovanni na Bregenz festivalu, kao Dulcamara u L’elisir d’amore u Operi Daegu u Južnoj Koreji, kao Figaro u Stadttheatre Wels, kao Zoroastro u Handel’s Orlandu na Ljetnom festivalu u Dubrovniku, kao i redovnik u Don Carlu u Staatstheatru Braunschweig. Nadalje, otpjevao je Bachovu strast svetog Ivana u Mexico Cityju 2018. godine, a debitirao je na berlinskom Konzerthausu ulogom Talbota u Verdijevom Giovanni d’Arcu.U Staatstheatru Braunschweig još je jednom gostovao kao Escamillo u Carmen.
Sa sezonom 2018/19 postao je stalni član ansambla u Staatsoper Unter den Linden Berlin, gdje je već preuzeo uloge Leporello / Don Giovanni, Roderick Usher u svjetskoj premijeri Usher, Tisiphone u Rameauovom Hippolyte et Aricie pod palicom Sir Simona Rattlea. Daljnji angažmani u ovoj kući uključuju premijeru Balona Jörga Widmanna, La Traviata, Il barbiere di Siviglia, Macbeth, Die Meistersinger von Nürnberg, Pelléas et Mélisande, kao i Rigoletto – s tim posljednjim radom ponovno će se pojaviti na festivalu Bregenz 2020. Godine.U sezoni 2019/20. Već je uspio kao dr. Cajus u novoj produkciji Die lustigen Weiber von Windsor pod palicom Daniela Barenboima u Staatsoper Unter den Linden Berlin, a debitirao je u Irskoj nacionalnoj operi kao Alidoro / La Cenerentola Tarra Erraught. Nadalje, nastupit će i u Fideliju s Berlinskom filharmonijom i Kirillom Petrenkom na Osterfestspiele Baden-Baden.

LUCIJA SPEVEC rođena je u Varaždinu 1999. godine. Svoje glazbeno obrazovanje započela je sa 5 godina svirajući klavir, a osnovnu glazbenu školu završila je u Varaždinu, smjer klavir u klasi prof. Petra Eldana. Polazila je i Kazališni studio mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Pjevanje je upisala u razredu prof. Darije Hreljanović u Glazbenoj školi u Varaždinu, a pohađala je i pjevačke seminare (prof. Claudia Visca, prof. Vlatka Oršanić, prof. Mario Stellera u Bečkoj Državnoj Operi (Wiener Staatsoper), mag. Istvan Bonyhadi te prof. Gabriele Lechner). Uz Glazbenu školu u Varaždinu, završila je i Prvu gimnaziju u Varaždinu. Sudjelovala je u mnogim glazbenim projektima kao što je mjuzikl „Grozdana na zrnu papra“ te nastupala na mnogim kulturnim manifestacijama. Svoje glazbeno obrazovanje od akademske godine 2018./2019. nastavlja na Bečkom sveučilištu za glazbu i dramsku umjetnost (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) u razredu prof. Gabriele Lechner.
U prosincu 2019. godine debitirala je kao Manja u poluscenskoj izvedbi operete Grofica Marica E. Kalmana u koprodukciji HNK Varaždin i Gradskog kazališta Komedija pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića te u režiji Ozrena Prohića.