Close

Masterclass iz čembala

U Glazbenoj školi u Varaždinu 24. rujna 2019. godine s početkom u 10.00 sati predavanje iz područja čembala održat će mladi čembalist Franjo Bilić. Predavanje i masterclass će se održati na temu J. S. Bach: Goldberg varijacije.

Franjo Bilić (Zagreb, Hrvatska, 1994.) glazbeno je obrazovanje započeo kao solist (dječačka sopran) zborova Krijesnice i Zagrebački dječački zbor u Hrvatskoj i Wisconsinu (SAD). Nadalje, završio je Klasičnu gimnaziju u Zagrebu i klavir na Glazbenoj školi Pavla Markovca u klasi prof. Jelice Kuzmin. Nastupao je kao solist, komorni glazbenik, kao solist s orkestrom i kao čembalist u orkestru polaznika Međunarodne ljetne škole barokne glazbe i plesa Aestas musica u Varaždinu.

Njegovo prvo profesionalno iskustvo i glavni utjecaj bili su s hrvatskim baroknim ansamblom s koncertnim majstorom Laurom Vadjon (violina). Osim toga, surađivao je s više ansambala i orkestara kao što su Hrvatski barokni ansambl, zagrebački solisti, vokalni ansambl Antifonus, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebački komorni orkestar, Zagrebački orkestar mladih, Sweelinck barokni orkestar i poznati glazbenici poput Adrian Butterfield (UK), Kimiko Nakazawa (Japan), Maxim Fedotov i Dmitry Sinkovsky (Rusija). Nastupao je diljem Hrvatske, u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj i Nizozemskoj. Na državnim natjecanjima učenika i studenata glazbe u Hrvatskoj ostvario je osam prvih, tri druga i dvije treće nagrade u razdoblju od 2007. do 2013. godine, u disciplinama klavir, komorna glazba i solfeggio. U natjecanju „Pianoforte“ u Poreču, osim prve nagrade u kategoriji, dobio je i posebnu nagradu za najbolju izvedbu djela J. S. Bacha.

Kao čembalist osvojio je prvu nagradu na 12. međunarodnom natjecanju „Ferdo Livadić“ u Hrvatskoj, u kategoriji mješovitih instrumenata s violinom, violončelom, klavirom itd. Osim toga, 2017. godine osvojio je prestižno natjecanje Tribina Darko Lukić za mlade glazbenike. , također u mješovitoj kategoriji. Godine 2018. osvojio je drugo mjesto PRIX ANNELIE DE MAN u Amsterdamu. Često izvodi suvremenu glazbu za čembalo, naručivši tri nova pisana djela, i napravio četiri svjetske premijere. Godine 2018. dobio je nagradu Glazbene mladeži – Ivo Vuljević i titulu Najbolji mladi glazbenik godine. Godine 2019. osvojio je 1. nagradu i posebnu nagradu za suvremeni komad na natjecanju čembala WANDA LANDOWSKA u Bariju (Italija). Predaje i majstorske tečajeve iz područja rane glazbe.

 

Prijavnica-masterclass

Application masterclass