Close

Međunarodno natjecanje pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix

Međunarodno natjecanje pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix započelo je u Glazbenoj školi 2015. godine zajedno sa međunarodnim natjecanjem puhača, a ove godine njegovo šesto izdanje održat će se od 18. travnja do 23. travnja 2024. godine. Ovo bienalno natjecanje se održava u baroknoj palači Erdödy u kojoj je sjedište Škole. Škola sa svojom dugogodišnjom tradicijom djelovanja od 1828. promiče glazbeno obrazovanje te značajno obogaćuje kulturni život Varaždina. Natjecanja Škole predana su razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske.
Glazbena škola u Varaždinu osnovala je ovo natjecanje sa ciljem razvoja umjetničkog talenta učenika, mladih profesionalnih glazbenika, kako bi doprinijela promoviranju pijanističke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina. Iznimno velik broj kandidata svake godine samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim pijanistima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri.
Broj zemalja sudionica raste svake godine potvrđujući važnost i međunarodni status Natjecanja. Natjecatelji iz Velike Britanije, Mađarske, Njemačke, Austrije, Poljske, Turske, Češke, Slovačke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Portugala, Kine, Nizozemske, Taiwana, Slovenije i Hrvatske samo su neki od sudionika koji su do sada sudjelovali na natjecanju, a ove godine na Natjecanju sudjeluje 130 natjecatelja iz 20 zemlje, a iznimno smo ponosni što je 31 kandidat prijavljen u Grand Prix kategoriji. Kandidate će ocjenjivati ocjenjivački sud sastavljen od 5 eminentnih međunarodnih pedagoga i glazbenika, Jean-François Antoniolia, Jasminke Stančul, Katarine Krpan, Giuseppe Devastata i Francesce Vidal.
Na posljednji dan natjecanja, u utorak 23. travnja 2024. godine održat će se završni koncert i svečana dodjela nagrada pobjednicima natjecanja. Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 19.00 sati, a svi koji neće biti u mogućnosti prisustvovati koncertu, koncert će moći pratiti na službenoj YouTube i Facebook stranici Glazbene škole u Varaždinu.
Međunarodno natjecanje pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix 2024. godine realizirano je pod pokroviteljstvom Varaždinske županije i Grada Varaždina, a uz sponzorstvo Zagrebačke banke, EuroUnita i ostalih sponzora.