Close

Mladi za mlade – Zvijezde glazbenih škola

Ciklus „Mladi za mlade“ Hrvatske glazbene mladeži, utemeljen 1992., u suradnji s renomiranim institucijama predstavlja mladoj publici izvođače njihove generacije, a mladim glazbenicima pruža priliku da osvajaju i stječu svoju publiku, pritom promovirajući najbolje mlade glazbenike, dobitnike raznih nagrada ili pobjednike i laureate natjecanja. Ove godine dvije učenice Glazbene škole u Varaždinu, Nika Šincek i Tonka Tkalec, imat će priliku predstaviti se publici na koncertu koji će se održati u maloj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u srijedu, 10. travnja 2024. godine s početkom u 20.00 sati.
Nika Šincek klavir počinje svirati sa osam godina kada upisuje Glazbenu školu u Varaždinu u klasi Danijela Ota, prof. mentor. Sudjelovala je na pijanističkim natjecanjima diljem Hrvatske, Slovenije, Srbije i Italije na kojima je ostvarila odlične rezultate, a trenutno se priprema za nastup na Međunarodnom natjecanju pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix. U listopadu 2023. godine nastupala je na Varaždinskim baroknim večerima u sklopu Koncerta učenika Glazbene škole u Varaždinu i Varaždinskog komornog orkestra. Sudjelovala je na Ljetnoj pijanističkoj školi u Grožnjanu gdje je radila s vrhunskim profesorima, red. prof. art. Katarina Krpan, Dragomir Bratić, prof. i mr. sc. Davor Matačić. Sudjelovala je na seminaru klavirista u Varaždinu pod vodstvom doc. art. Filipa Faka te na masterclassu pod vodstvom pijanista Giuliana Adorna iz Italije. U slobodno vrijeme aktivno se bavi plesom kao članica plesnog kluba “Ivančica” u Ivancu te je odlična učenica u osnovnoj školi.
Tonka Tkalec flautu je počela svirati sa sedam godina u klasi profesorice Melanije Gradečak. Do sada je više puta nastupala kao solistica s Varaždinskim komornim orkestrom, a u 2023. godini nastupila je na 53. Varaždinskim baroknim večerima. Na Međunarodnom natjecanju puhača Varaždin Woodwind & Brass osvajala je prva mjesta, 2023. godine sudjelovala na Festivalu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, a krajem travnja sudjelovat će na prestižnom svjetskom natjecanju mladih flautista “Tampere Flute Fest”. Pohađala je seminare, predavanja i radionice kod mnogih uglednih flautista i pedagoga kao što su Wissam Boustany i Erwin Klambauer.