Close

Od Dore do bluesa – Koncert Ide Gamulin

“Od Dore do bluesa” naziv je koncerta kojim će se eminentna hrvatska pijanistica Ida Gamulin predstaviti varaždinskoj publici na koncertu 1. ožujka u Glazbenoj školi u Varaždinu. Osebujan pijanizam Ide Gamulin već 35 godina plijeni pozornost hrvatske i svjetske glazbene scene. Posljednji recitali u koncertnim dvoranama Osla, Praga, Bruxellesa i Helsinkija, govore o njezinom umjetničkom putu započetom u Londonu osvajanjem prestižne nagrade Myra Hess i debutom u Queen Elizabeth Hall-u. Među brojnim priznanjima, uz nagradu Myra Hess, ističu se specijalna nagrada Festivala u Freiburgu te nagrada Milka Trnina. Snimka Brahmsove sonate u fis-molu proglašena je najboljom izvedbom na američkom Classical Music Directory 2005.
Međunarodna karijera vodi Idu Gamulin u mnoga kulturna središta Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Azije gdje nastupa u prestižnim dvoranama (Rudolfinum, Unisa Concert Hall, F. Liszt Academy, Wigmore Hall, St.Martin-in-the-fields, Auditorio Manuel de Falla). Gošća je međunarodnih festivala u Spolettu, Varni, Dubrovniku te Janaček festivalu, na kojima nastupa uz ugledne dirigente i orkestre. Usporedo s koncertantnom karijerom, Ida Gamulin je redovita profesorica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, održava seminare iz interpretacije na uglednim europskim akademijama te je članica ocjenjivačkih sudova međunarodnih pijanističkih natjecanja.
Osobitu pozornost posvećuje glazbi Dore Pejačević, te je za tisak priredila cjeloviti opus glasovirskih minijatura, održala brojne koncerte s njezinim djelima a na nosačima zvuka ovjekovječila najpoznatije minijature i cikluse te Klavirski kvintet u h-molu. Ovim koncertom obilježit će se stota obljetnica smrti hrvatske skladateljice Dore Pejačević. Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 19.00 sati, a ulaz na koncert je slobodan.