Close

Predstavljanje CD-a Katarina Krpan J. S. Bach: Dvoglasne i troglasne invencije

Glazbena škola u Varaždinu organizator je Međunarodnog natjecanja pijanista – Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix. Međunarodno natjecanje pijanista podijeljeno je u dva dijela koja imenom hrvatskog pijanista, akademika Jurice Muraia i imenom organizatora, Glazbene škole u Varaždinu, čine jednu cjelinu. U ponedjeljak 9. svibnja prvi je dan ovog međunarodnog pijanističkog natjecanja na kojem ove godine sudjeluje 130 kandidata iz 21 zemlje. Članovi žirija petog izdanja Memorijala Jurice Muraia i Murai Grand Prixa eminentni su umjetnici, ugledni pedagozi i stručnjaci koji će odabrati one koji će pridonijeti oblikovanju glazbenog svijeta u narednim desetljećima.

Drugi dan natjecanja, u utorak 10. svibnja 2022. s početkom u 18.00 sati publici će se predstaviti poznata zagrebačka umjetnica i pijanistica Katarina Krpan, koja će predstaviti svoj CD „J. S. Bach: Dvoglasne i troglasne invencije“ s poznatim skladbama edukativne namjene koje stoljećima nadahnjuju glazbene i glasovirske pedagoge, ali i reproduktivne glazbene umjetnike. Invencije je moguće promatrati pojedinačno i za pedagoške, instruktivne namjene, ali i u cjelini, na način vrhunski oblikovane umjetničke skladbe.

Katarina Krpan zarana se uvrstila među vodeće hrvatske koncertne umjetnike priredivši niz zapaženih recitala, nastupa uz simfonijske i komorne orkestre te večeri komorne glazbe. O njezinu nemalom međunarodnom ugledu svjedoče pozivi renomiranih festivala kao i brojni koncerti održani u velikim glazbenim središtima Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Afrike. Pored nastupa ostvarenih uz pratnju Zagrebačkih solista, Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a, koncertirala je i s brojnim inozemnim orkestrima. Na koncertnom podiju nastupala je pod vodstvom najistaknutijih hrvatskih dirigenata, ali je u domovini i svijetu isto tako surađivala s inozemnim dirigentskim uglednicima. Zavidan tonski arhiv Katarine Krpan sadrži brojne studijske snimke ostvarene za najznačajnije hrvatske, švicarske i talijanske radio-televizijske kuće, ali i nekoliko kompaktnih ploča realiziranih za domaće i inozemne diskografske etikete. U dosadašnjoj aktivnosti glazbenica je uz intenzivnu umjetničku karijeru u zemlji i inozemstvu razvila i onu pedagošku te pokazala izrazit smisao za odgoj mladih glazbenika, posebno posvećujući pozornost njihovu sveobuhvatnom obrazovanju.