Close

Prezentacija projekta She is Music i koncert učenika

Iako živimo u vremenu u kojem je rodna ravnopravnost dio mnogih pravnih dokumenata i fokus brojnih javnih rasprava, postavljamo pitanje imaju li doista glazbenice skladateljice u 21. stoljeću ravnopravnu ulogu u dijeljenju glazbe?
Kako bismo ukazali na bogatstvo ženskog stvaralaštva, odlučili smo postaviti projekt u kojem će se učenici Glazbene škole u Varaždinu upoznati sa skladateljskim opusima triju hrvatskih skladateljica: Dore Pejačević, Ivane Lang i Margarete Ferek-Petrić. Učenici Odjela za klavir sudjelovat će u izvedbama skladbi navedenih skladateljica, dok su učenice teorijskog odjela sudjelovale u kreiranju pisanog materijala.
Cilj nam je podići svijest svih učenika naše Škole, ali i šire javnosti o značaju, često marginaliziranih djela skladateljica. Smatramo kako je navedeni projekt od općeg društvenog interesa ne samo za grad Varaždin i Varaždinsku županiju, već i šire, budući da su njegovi ciljevi postavljeni u skladu sa nekim od osnovnih ciljeva agende UN-a, a to su postizanje rodne ravnopravnosti i ostvarivanje jednakosti u pravu na obrazovanje. Projekt je realiziran uz potporu sponzora, Varkom d.o..o. i Janaf d.d.
Koncert učenika i prezentacija projekta održat će se u četvrtak, 18. svibnja 2023. s početkom u 11.00 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu.