Close

Rafael Aguirre

Rafael Aguirre međunarodno je priznati glazbenik čije su ga duboko razumijevanje glazbe, blistava virtuoznost i neizmjerno raznolik repertoar odveli u 37 zemalja svijeta. Početak njegove izvanredne karijere obilježio je osvajanjem čak trinaest prvih nagrada na najznačajnijim međunarodnim natjecanjima (uključujući Tarrega Competition i Pro Musicis, New York). Trenutno je jedan od najslavnijih gitarista u svijetu, a ovog petka imat ćete ga priliku čuti u Glazbenoj školi u Varaždinu.
Sa 16 godina debitirao je s orkestrom izvodeći Rodrigovim “Concierto de Aranjuez” s Omladinskim simfonijskim orkestrom Malage na turnejama po Španjolskoj i Maroku. Dobitnik je stipendija Andaluzijske vlade i Zaklade Alexander von Humboldt koja mu je omogućila studij na Düsseldorfskoj Hochschule Robert Schumann u Njemačkoj
Slijedeći klasičnu tradiciju svojih slavnih prethodnika Andrésa Segovije i Narcisa Yepesa, Rafael Aguirre dodatno nastoji proširiti repertoar svog instrumenta, uključujući glazbu iz različitih stilova poput flamenka, popa, filmske glazbe te španjolske i latinoameričke narodne glazbe. Njegova suradnja sa suvremenim skladateljima dala mu je priliku premijerno izvesti djela Sergia Assada (dobitnika Grammyja), Joaquína Clercha, Agustína Castille Avile, Davida del Puerta i Daniela Reala. Rafael redovito nastupa u najprestižnijim dvoranama na svim kontinentima, uključujući Carnegie Hall u New Yorku, Concertgebouw Amsterdam, Bečki Konzerthaus, Moskovsku dvoranu Čajkovski, Philharmonie am Gasteig u Münchenu, Hamburg Laeiszhalle i Elbphilharmonie, Palau de la Musica u Barceloni, King’s Place Philadelphia u Londonu, Kubansko nacionalno kazalište, Hyogo Performing Arts Center u Japanu i Seoul Arts Center u Južnoj Koreji.
Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu u petak 05. studenog s početkom u 19.30 sati. Ulaz na koncert je slobodan, a prilikom dolaska potrebno je pokazati valjanu Covid potvrdu (potvrda o cijepljenju ili potvrda da je osoba preboljela Covid unazad 6 mjeseci ili potvrda o negativnom testu ne starija od 48 sati).