Close

She is Music – Sorbonne

She is Music projekt je Glazbene škole u Varaždinu, osmišljen početkom 2023. godine sa ciljem osvještavanja rodne ravnopravnosti u svijetu klasične umjetničke glazbe – osobito u kontekstu skladateljica. Projekt She is Music ukazuje na potrebu snažnijeg uključivanja skladateljica i njihovog repertoara kako u izvedbene, tako i u istraživačko-edukacijske aktivnosti. Vrijednost samog projekta je u tome što od ideje pa do realizacije iste, sudjeluju učenici i nastavnici Glazbene škole u Varaždinu. Smatramo kako je obrazovanje prva stepenica u kreiranju višedimenzionalnog društva koje ravnopravnost živi, poštuje i obrazuje.
Kako bismo ukazali na vrijednost hrvatskog ženskog stvaralaštva (kroz povijest često marginaliziranog), uključili smo u projekt tri skladateljice različitih generacija; Doru Pejačević (1885-1923), Ivanu Lang (1912-1982) i Margaretu Ferek Petrić (1982-). Osim što pripadaju različitim generacijama, drugačijim društvenim kontekstima, razlikuju se i po skladateljskom jeziku te estetici. Bogatstvo njihovog opusa i vrijednost skladateljskog jezika, francuska će publika imati prilike čuti na koncertu 26.10. 2023., u Richelieu amphitheatre s početkom u 20 sati. Na koncertu će se izvesti djela za klavir navedenih skladateljica, koje će izvesti učenici (Lucija Turk, Una Strbad, Pavao Mrazek i Ivan Vuk) te nastavnici klavirskog odjela Glazbene škole u Varaždinu (Marija Pavlović i Danijel Oto).
U sklopu muzikološkog seminara na Sveučilištu Sorbonne u Parizu, 27. 10. 2023, nastavnice Glazbene škole u Varaždinu Nataša Maričić i Petra Zidarić Györek održati će predavanje o recepciji, reprezentaciji i položaju stvaralaštva Dore Pejačević, Ivane Lang i Margarete Ferek-Petrić u Hrvatskoj i inozemstvu.