Close

Srijeda u Muzeju – 190 godina Glazbene škole u Varaždinu

 

U sklopu Srijede u Muzeju održava se predavanje u povodu 190 godina djelovanja Glazbene škole u Varaždinu. Predavanje je pripremila muzikologinja i profesorica muzikoloških predmeta Glazbene škole u Varaždinu, Nataša Maričić.
U okviru Glazbenog društva 1. siječnja 1828. osnovana je Glazbena škola u Varaždinu u vrijeme kada su se na europskom tlu tek počele osnivati takve obrazovne institucije. Usprkos stalnom razvoju, Škola je djelovala s nekoliko prekida. Konačno, nakon najdužeg prekida od 1915. do 1936. godine, sami glazbenici na čelu sa povjesničarem Krešimirom Filićem ponovno pokreću njezin rad. Kroz godine Škola bilježi strelovit razvoj te se kontinuirano razvija na svim područjima. U njoj su stasale brojne generacije učenika, među kojima su mnogi, nastavljajući svoje obrazovanje u glazbenim centrima širom svijeta, izgradili uspješne karijere solista, komornih i orkestralnih glazbenika te glazbenih pedagoga, što je školi osiguralo izniman ugled u Hrvatskoj i inozemstvu.
Ove godine škola slavi svoju 190 obljetnicu te je tim povodom u suradnji sa Gradskim muzejom u Varaždinu pripremila izložbu Glazbena škola u Varaždinu – 190 godina djelovanja, koja se u Palači Sermage otvara 12. prosinca ove godine. Predavanje profesorice Maričić biti će najava i uvod u izložbu koja nas uskoro očekuje.
Pozivamo Vas sve na predavanje u 21. studenoga u 19:00 u Palači Herzer.