Close

Suradnja London Händel Festivala i Glazbene škole u Varaždinu

London Händel Festival svake godine tradicionalno organizira izvedbu Händelova oratorija „Mesija“ u crkvi St. George u Londonu, a sam skladatelj, Georg Friederich Händel koji je većinu svojeg života proveo u Londonu, u toj je crkvi bio aktivan kao župljanin i kao glazbenik. Budući da u uvjetima pandemije nije bilo moguće održati festival na uobičajeni način, organizatori su osmislili projekt „Messiah Reimagined“ kako bi se prilagodilo trenutnim epidemiološkim mjerama.
U zanimljivoj kombinaciji nastupa uživo u crkvi, uz sudjelovanje dirigenta, solista i orkestra, te izvedbe na daljinu, u kojoj su sudjelovali zborovi, umjetnički je ravnatelj London Händel Festivala Laurence Cummings dirigirao prvom izvedbom 3. prosinca 2020. U pjevanju zborskih stavaka izmjenjivalo se nekoliko različitih zborova, a početni i završni zbor, te glasoviti stavak „Hallelujah!“ izvodio je jedan veliki međunarodni zbor.
Potaknuto tim uspjehom, vodstvo London Händel Festivala odlučilo je organizirati još jedan takav koncert na Uskršnji ponedjeljak, 5. travnja 2021. Na poziv organizatora, velikom međunarodnom zboru pridružit će se i članovi Komornog vokalnog ansambla Glazbene škole u Varaždinu pod vodstvom prof. Dade Ruža. Time se nastavlja suradnja započeta još u vrijeme kada se u Varaždinu održavala Međunarodna ljetna škola barokne glazbe i plesa „Aestas musica“ (1999.-2015.), na kojoj je Laurence Cummings podučavao čembalo, dirigirao glazbeno-scenskim projektima te bio umjetnički ravnatelj.
Projekt „Messiah Reimagined“ učenicima varaždinske Glazbene škole donio je mnoge nove izazove i poticaje. Prije svega, to je sudjelovanje u izvedbi jednog od kapitalnih djela glazbene literature, pod umjetničkim vodstvom jednog od vodećih autoriteta za glazbu G. F. Händela.
Magdalena Briševac, Klara Blažunaj, Maria Horvatić, Darija Gazdek, Ema Kovačić, Lora Breški, Lara Beata Tomičić, Marija Magdalena Kočila, Nikolina Cirimotić, Dorijan Stipčić, Gabrijel Barjaktarević, Lovro Štefan, Vid Ilčić, Ivan Ilčić i Sebastijan Nedeljko dio su ovog projekta dok ime se u dionici tenora pridružio pridružio Mislav Lucić, bivši učenik varaždinske Glazbene škole, a sada student prve godine Muzičke akademije Zagreb u klasi Tomislava Mužeka.