Close

The Queen Symphony na HRT3

Premijerno izvedena u studenom 2002. godine, “The Queen Symphony” britanskog skladatelja Tolge Kashifa prvi je puta bila izvedena u Hrvatskoj 18. lipnja 2022. godine u 20.30 sati na varaždinskom Korzu. Nakon dvije godine rada na ovom djelu za zbor i orkestar, skladatelj Tolga Kashif ostvario je veliki uspjeh u rodnoj Britaniji, a djelo i dalje nastavlja oduševljavati publiku diljem svijeta. Kashif je svoje djelo izgradio na više od desetak naslova pjesama rock grupe Queen te je tako pronašao zajednički glazbeni jezik koji objedinjuje utjecaje zapadne glazbe u proteklih 200 godina. Izvedba ovog monumentalnog djela nastavak je dugotrajne međunarodne suradnje dviju glazbenih škola, Glazbene škole Ravensburg i Glazbene škole u Varaždinu, a u ovom velikom međunarodnom projektu uz glazbene škole sudjelovao je i zbor Chorus angelicus i Koncertni ured Varaždin. Tom prilikom kamere Hrvatske radio televizije snimile su koncert, a 25. studenog 2022. u 18.50 i 26. studenog 2022. u 17.00 godine koncert će biti prikazan na trećem programu nacionalne televizije.
Glazbena škola u varaždinskom gradu prijatelju Ravensburgu već nekoliko godina organizira u travnju Classic camp na kojem sudjeluju i učenici varaždinske škole, a ta je suradnja iznjedrila i zajednički glazbeni projekt koji je najprije predstavljen publici u subotu 23. travnja 2022. godine u Evangeličkoj crkvi u Ravensburgu, a 18. lipnja 2022. predstavljen je na open air koncertu na varaždinskom Korzu. 40-tak učenika iz Glazbene škole u Ravensburgu pridružilo se gudačkom i puhačkom orkestru kao i mješovitom i dječjem zboru Glazbene škole u Varaždinu, a članovi zbora Chorus angelicus svojom ozbiljnošću podržali su mlade učenike. Ovaj je događaj uspješno prošao selekcijski postupak te je uvršten kao jedan od projekata u sklopu European Year of Youth 2022. na razini EU.
Varaždinom su odzvanjali su zvuci obrada pjesama grupe The Queen – Radio Gaga, The Show Must Go On, Love Of My Life, Another One Bites The Dust, Killer Queen, We Are The Champions, Bohemian Rhapsody, Who Wants To Live Forever i brojnih drugih, koje su, uobiličene u višestavačno djelo za simfonijski orkestar i zbor.