Close

Ususret izložbi Glazbena škola u Varaždinu – 190 godina djelovanja

Ove godine Glazbena škola u Varaždinu slavi svoju 190 obljetnicu te je tim povodom u suradnji sa Gradskim muzejom u Varaždinu pripremila izložbu „Glazbena škola u Varaždinu – 190 godina djelovanja“, koja se u Palači Sermage otvara 12. prosinca 2018. godine te će biti otvorena do 3. ožujka 2019. godine.
U okviru Glazbenog društva 1. siječnja 1828. osnovana je Glazbena škola u Varaždinu u vrijeme kada su se na europskom tlu tek počele osnivati takve obrazovne institucije. Usprkos stalnom razvoju, Škola je djelovala s nekoliko prekida. Konačno, nakon najdužeg prekida od 1915. do 1936. godine, sami glazbenici na čelu sa povjesničarom Krešimirom Filićem ponovno pokreću njezin rad. Kroz godine Škola bilježi strelovit razvoj te se kontinuirano razvija na svim područjima. U njoj su stasale brojne generacije učenika, među kojima su mnogi, nastavljajući svoje obrazovanje u glazbenim centrima širom svijeta, izgradili uspješne karijere solista, komornih i orkestralnih glazbenika te glazbenih pedagoga, što je školi osiguralo izniman ugled u Hrvatskoj i inozemstvu.
Izložba kustosice Jelene Rančić detaljnije će vas provesti kroz povijest škole od njenih početaka pa sve do pogleda u budućnost i nekih novih izazova pred kojima se škola nalazi.
Izložba obuhvaća dvjestotinjak predmeta iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, arhiva Glazbene škole u Varaždinu, Etnografskog muzeja u Zagrebu, Muzeja za umjetnost i obrt, Državnog arhiva u Varaždinu i privatnog vlasništva, kojima se javnosti žele približiti važne osobe, događaji i prijelomni trenuci iz povijesti rada varaždinske Glazbene škole. Uz uvodni dio posvećen glazbi kao elementarnoj potrebi u svim ljudskim kulturama i civilizacijama, zastupljene su i cjeline o Musikvereinu i osnutku Glazbene škole te njezinu djelovanju u drugoj polovici 20. stoljeća i radu ove kulturno-obrazovne ustanove kao suvremene škole 21. stoljeća. Izložba je upotpunjena video projekcijama i uređajima za reprodukciju glazbe, s odabranim glazbenim primjerima, koji pojedinim izlošcima daju ključnu auditivnu komponentu, važnu za oživljavanje i razumijevanje, dok su neki likovni primjeri odabrani kao ilustracija glazbenog jezika.
Pozivamo Vas sve na otvorenje izložbe u srijedu, 12. prosinca 2018. godine u Galeriju starih i novih majstora, Palača Sermage u 19:00 sati.