Close

Završni koncert Međunarodnog natjecanja Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix

Međunarodno natjecanje pijanista Memorijal Jurica Murai & Murai Grand Prix započelo je u Glazbenoj školi 2015. godine zajedno sa međunarodnim natjecanjem puhača. Ovo bienalno natjecanje se održava u baroknoj palači Erdödy u kojoj je sjedište Škole. Škola sa svojom dugogodišnjom tradicijom djelovanja od 1828. promiče glazbeno obrazovanje te značajno obogaćuje kulturni život Varaždina. Natjecanja Škole predana su razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina, Varaždinske županije i sjeverozapadne Hrvatske.
Glazbena škola u Varaždinu osnovala je ovo natjecanje sa ciljem razvoja umjetničkog talenta učenika, mladih profesionalnih glazbenika, kako bi doprinijela promoviranju pijanističke glazbe, razvoju umjetničkog djelovanja mladih nadarenih glazbenika, međunarodne kulturne suradnje i razmjeni iskustava, te turističkoj promociji Varaždina. Iznimno velik broj kandidata svake godine samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim pijanistima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri.
Broj zemalja sudionica raste svake godine potvrđujući važnost i međunarodni status Natjecanja. Natjecatelji iz Velike Britanije, Mađarske, Njemačke, Austrije, Poljske, Turske, Češke, Slovačke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Portugala, Kine, Nizozemske, Taiwana, Slovenije i Hrvatske samo su neki od sudionika koji su do sada sudjelovali na natjecanju, a ove godine na Natjecanju sudjeluje 130 natjecatelja iz 21 zemlje, koje ocjenjuje ocjenjivački sud sastavljen od 5 eminentnih međunarodnih pedagoga i glazbenika.
Na posljednji dan natjecanja, u nedjelju 15. svibnja 2022. godine održat će se završni koncert i svečana podjela nagrada pobjednicima natjecanja. Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 18.00 sati, a svi koji neće biti u mogućnosti prisustvovati koncertu, koncert će moći pratiti na službenoj YouTube i Facebook stranici Glazbene škole u Varaždinu.