Close

Novi projekti Glazbene škole u Varaždinu – Pripremni posjet Den Haag

Za umjetničku školu kao što je varaždinska Glazbena škola suradnja na individualnoj razini pretpostavlja kontakte između rezidentnih nastavnika i njihovih kolega s različitih obrazovnih institucija i sveučilišta u zemlji i inozemstvu, kao i slobodnih umjetnika. Kako je Erasmus+ projekt Glazbene škole u Varaždinu “Talentom do izvrsnosti – postajanje glazbenikom” odobren od strane nacionalne agencije te će učenici viših razreda srednje glazbene škole biti u mogućnosti upoznati i sudjelovati u radu “School for Young Talent” koja djeluje u sklopu institucije „Royal Conservatoire The Hague” – Koninklijk Conservatorium u Nizozemskoj, ravnatelj Davor Matačić ovih dana boravi u Den Haagu kako bi dogovorio posljednje detalje oko odlaska učenika na mobilnost u ožujku.
Najstariji nizozemski konzervatoriji Royal Conservatoire The Hague, od samog svog osnutka, 1826. godine teži ka povezivanju tradicije i inovativnosti u kulturi i obrazovanju, a tek nedavno preselio se u moderni umjetnički kompleks u centru Den Haaga „Amare“. Glazbeni je to institutu koji se desetljećima zalaže za najvišu kvalitetu u obrazovanju, na kojem su kao nastavnici zaposleni međunarodno poznati glazbenici, a gdje su tradicija i vještina jednako važni kao i eksperiment i inovacija. School for Young Talent pri Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu jedna je od rijetkih glazbenih škola s obrazovnim programom sličnim Glazbenoj školi u Varaždinu. Na sastanku sa ravnateljem škole Janom van Bilsenom ravnatelj varaždinske Glazbene Davor Matačić razgovarao je o važnost izgradnje suradnje s istaknutim pojedincima i institucijama te su dogovoreni novi detalji mobilnosti, ali i buduće suradnje ovih glazbenih škola.
„Vjerujemo da će učenici Glazbene škole u Varaždinu ovom mobilnošću dobiti uvid u glazbeno obrazovanje neke druge zemlje, upoznati se s novom kulturom, tradicijom i jezikom, stvoriti nova prijateljstva, ali i steći nove vještine i kompetencije važne za njihov muzički, ali i osobni razvoj“, istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu.
Ravnatelj se na radnom sastanku susreo i sa Tihom Dabac Golubić, prvom tajnicom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Nizozemskoj gdje su razgovarali o uspostavljanju čvršćih veza Škole i Veleposlanstva, kao i mogućoj suradnji na projektima u skoroj budućnosti.
U svibnju ove godine održat će se peto izdanje Međunarodnog natjecanja pijanista Memorijal Jurica Murai i Murai Grand Prix. Natjecanje je osnovano 2015. godine sa ciljem razvoja umjetničkog talenta učenika, mladih profesionalnih glazbenika, promicanja međunarodne kulturne suradnje, kako bi potaknula zanimanje za klavir i glazbu općenito te pružila platformu za predstavljanje izvanrednih pijanista iz cijelog svijeta. S izrazito visokom kvalitetom organizacije, sve većim brojem sudionika svake godine i međunarodnim izborom članova žirija, Natjecanje je postalo privlačno za brojne natjecatelje širom svijeta, steklo je velik ugled i postalo članom Alink-Argerich fondacije. Za vrijeme svog boravka u Den Haagu ravnatelj Matačić susreo se sa predsjednikom Alink-Argerich fondacije Gustavom Alinkom i njegovom suprugom Akemi Alink. Gustav Alink, jedan je od vodećih autoriteta u svijetu pijanističkih natjecanja, a Alink Argerich fondacija neprofitna je organizacija koja pruža bitne informacije o međunarodnim pijanističkim natjecanjima diljem svijeta, prati većinu njih i pruža korisnu pomoć organizatorima natjecanja i nudi smjernice svim uključenim stranama.