Close

Trio Elogio

U utorak, 5. studenog 2019. godine Glazbena škola u Varaždinu ugostit će gitaristički trio, Trio Elogio koji čine Petrit Çeku, Pedro Ribeiro Rodrigues, Tomislav Vukšić.
Gitarski trio Elogio osnovala su 2009. godine trojica glazbenika školovanih u majstorskom razredu prof. Darka Petrinjaka na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu: Petrit Çeku, Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić. Iako su proizašli iz tzv. Zagrebačke gitarske škole, ovi glazbenici žive i djeluju u različitim sredinama čime dodatno naglašavaju vlastitu glazbenu i kulturnu raznolikost. U svom koncertnom repetoaru uvažavaju povijesni aspekt velikih orkestralnih skladbi udružujući ih sa suvremenim kompozicijama te posebnu pozornost posvećuju kompozicijama hrvatskih skladatelja.
U kratkom vremenu ovaj je kolektiv ostvario niz zapaženih koncerata diljem Hrvatske: Dubrovačke ljetne igre, Glazbene večeri u Sv.Donatu, Scena Amadeo, Zagreb Kom; kao i važnih gostovanja u inozemstvu: Grachtenfestival (Nizozemska), Ljetne priredbe u Palácio da Foz, Festival Internacional de Música de Marvǎo (Portugal), ReMusica (Kosovo), Gliwicki Festiwal Gitarowi (Poljska), Alpenarte (Austria) i Kyburgiade Festival (Švicarska). Na međunarodnim festivalima komorne glazbe trio je ostvario uspješne suradnje s vrhunskim glazbenicima među kojima su Santiago Cañon Valencia (violončelo), Sara Ferrandez (viola), Gili Schwarzman (flauta), Tanja Ruždjak (sopran) i Sebastian Manz (klarinet).
Važnost i vrijednost Trija Elogio prepoznali su suvremeni skladatelji Krešimir Seletković, Rafet Rudi, Gerard Drozd i Hugo Vasco Reis posvetivši mu svoje skladbe. Skladba Krešimira Seletkovića PerPeTuum mobile praizvedena je na 64. Dubrovačkim ljetnim igrama 2013. godine.
Album prvijenac pod nazivom Mozart/Ruždjak/Dvořák trio je snimio u jesen 2019. godine u izdanju BuntArta.
Koncert će se održati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu s početkom u 19:30 sati, a ulaz je slobodan.